Podruhé vychází tištěná publikace o nejlepších a nejzajímavějších barech Maurerův výběr Grand Bar 2013, jehož generálním partnerem je 6x destilovaná Amundsen vodka. Nejlépe hodnoceným barem v této celostátní anketě je podle veřejnosti pražský cognac & wine bar U Staré studny, za kterým stojí mladí zkušení specialisté, kteří lákají své hosty do jedinečného světa koňaků a dalších ušlechtilých neřestí.

Hlavním posláním je objektivně hodnotit bary v České republice a přinášet tak ověřené informace a zaručené tipy. Letos se do této ankety zapojilo 520 dobrovolných hodnotitelů, kteří tajně a za svoje peníze ohodnotili 307 barů v České republice. Oproti minulému roku jsme zaznamenali narůst hodnotitelů a publikace obsahuje více podniků. „Obdrželi jsme 5 710 hodnocení. Naši hodnotitelé jsou vesměs konzervativní a raději využívají klasické metody – papírový dotazník či web. Mobilní aplikace, byť jsou jednodušší, se pro hodnocení tolik nevyužívají, lidé zde spíše hledají tipy, kam na kvalitní drink. Opět se ukázalo, že hodnotili převážně ti, kteří jsou již mnoho let zapojeni do gastronomické ankety Grand Restaurant. Letošní vítěz cognac & wine bar U Staré studny a šestý umístěný Vinograf dokazují, že nejen klasické koktejlové podniky, ale i wine bary se těší velké oblibě. Deset nejlepších podniků ankety má adresu v Praze. Loňský českobudějovický bar Žlutá ponorka, tedy jediný mimopražský, letos své postavení již bohužel neobhájil v kategorii TOP 10 v absolutním hodnocení (zůstal na pozici č.11), přesto ale zůstává mezi deseti nej ve 2 samostatných kategoriích – nápoje a obsluha, hodnotí výsledky zakladatel projektu Pavel Maurer.
VÝSLEDKY: TOP 10 BARY

Absolutním vítězem se stal cognac & wine barU Staré studny, který je umístěn v kouzelném sklepení domu ze 14. století na Malé Straně. Již 3 roky dovážíme na český trh vybrané koňaky, armaňaky a Pineau des Charentes od malých rodinných výrobců. Pravidelně navštěvujeme výrobce v oblasti Cognac a Armagnac a hledáme unikátní produkty. Díky osobním setkáním s majiteli máme možnost proniknout do tajů výroby tohoto královského nápoje. Nasbírané zkušenosti, informace a zážitky pak sdílíme s našimi zákazníky. Pro „vínomily“ objevujeme zapomenuté poklady jihozápadní Francie v oblastech Cahors, Madiran a Côtes de Gascogne. V nabídce samozřejmě nechybí ani špičková vína z Moravy, Starého i Nového světa,“ vysvětluje majitelka Tereza Křivinková a sommeliér Tomáš Kratochvíl.

Na druhém místě se umístil bar CottoCrudo hotelu Four Seasons – moderní urban chic bar s přitažlivou a osobitou identitou, tým kuchařů pod vedením šéfkuchaře Richarda Fuchse připravují k nápojům čerstvé ryby a dary moře přímo před vašima očima.
Třetí místo obsadil Hemingway Bar, který se v minulém roce umístil na sedmém místě. Tento podnik slaví úspěchy i na mezinárodní půdě, dostal se mezi padesát nejlepších barů světa! Duchovním otcem je Aleš Půta, vítěz mnoha barmanských soutěží.
Čtvrté místo obhájil Bugsy’s Bar, který založil Václav Vojíř, ikona českého barmanského světa. Zdejší specialitou je drink Bugsy’s Rose, který má chuť a vůni po čerstvě řezaných růžích.
Další v pořadí je Bar and Books – pokračovatel slavného newyorkského podniku. Hosté mají rádi jejich ochutnávková „platíčka“ – tématické degustační vzorky destilátů a unikátní, klidnou atmosféru.
Šestý – Vinograf – moderní vinný bar v historické barokní budově. Velké překvapení letošních výsledků! Jeho umístění v TOP 10 dokazuje, že nejen klasické koktejlové podniky, ale i wine bary se těší velké oblibě. Mají tu slabost na bio a bio-dynamická vína.
Na sedmém místě je rodinný podnik La Casa de la Havana vieja, který se umístil i v loňském TOP 10 Grand Bar 2012. Atmosféra starého kubánského baru, chloubou je prosklená vitrína se sbírkou 150 druhů rumů z celého světa!
Osmé místo zaujal vyhlášený kubánský bar La Bodeguita del Medio. Živá kubánská kapela, barmanské show, „školička“ tance pro hosty. Bar, kde je vždy velmi rušno.
Dalším v pořadí je Jazz Dock, který se nachází na břehu Vltavy. Mají desetimetrový futuristický bar. Denně unikátní jazzové koncerty domácích i zahraničních umělců.
TOP 10 uzavírá kultovní Tretter’s Cocktail Bar. Majitel Michael Tretter pokračuje v rodinné barmanské a gastronomické tradici, která se u nich v rodině dědí z otce na syna již 90 let! Nálada a atmosféra Paříže a New Yorku třicátých let minulého století.
Podobné publikace mají ve světě dlouholetou tradici
Jednotlivé podniky v publikaci jsou rozděleny podle lokality (Praha včetně jednotlivých čtvrtí a celá Česká republika) a typu podniku (cocktail bar, sky bar, music bar, jazz bar, hotel bar, gay bar..). Nejdůležitější informací je pro hosty známka hodnotící kvalitu a výběr nápojů, obsluhy, interiéru a atmosféry. Známkuje se jako ve škole od 1 do 5 (přičemž známka 1 je nejlepší). Výsledné známky u barů jsou statistickým průměrem všech platných hodnocení. Zároveň se dozvíte i přibližnou cenovou hladinu baru.
Nebuďte lhostejní k tomu, co pijete a pojďte s námi ovlivňovat barmanskou scénu v České republice, hodnotit podniky může úplně každý! Více na www.grandbar.cz
Hodnotit můžete také přímo v baru pomocí bezplatné aplikace pro iPhone i Android.

Redakce Gastro&Hotel