Po loňské pauze ovlivněné pandemií se letos opět uskuteční Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink. Světové finále jubilejního 10. ročníku proběhne v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (dále KVIFF) v sobotu 21. srpna od 14 hodin na Mattoni Life Baru u karlovarského Vřídla. Před zraky přítomných diváků se o titul mistra světa utká dvacítka nejlepších barmanů z celého světa. Českou republiku bude reprezentovat Jan Šebek s koktejlem Rhubizz.

Prestižní soutěž v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink prošla za 23 let své existence několika evropskými metropolemi a na počest jubilejního 10. ročníku konaného pod hlavičkou Mistrovství světa se letos přesunula do Karlových Varů, domova minerální vody Mattoni. „Mattoni je nedílnou součástí života v České republice. Kromě skvělé chuti a vyváženého obsahu minerálů přináší do života Čechů také mnoho kulturních, sportovních i gastronomických zážitků, zlepšuje svůj dopad na životní prostředí a podporuje mnoho dalších oblastí. Mattoni je zkrátka téměř u všeho, a tak je více než příhodné, že jsme spojili Mattoni Grand Drink s filmovým festivalem v místě, kde se před téměř 150 lety zrodila naše značka,“ říká manažerka značky Mattoni Miroslava Moravcová.

10. ročník Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink proběhne v rámci KVIFF v sobotu 21. srpna od 14 hodin na Mattoni Life Baru u Vřídla na Vřídelní kolonádě. Českou republiku bude letos již podruhé reprezentovat Jan Šebek s koktejlem Rhubizz. Šéfbarman karlovarského Grandhotelu Pupp se zde utká o titul Mistra světa s dvacítkou nejlepších barmanů z celého světa. Pravidla soutěže jsou velice přísná. Soutěžící barmani musejí své drinky vytvořit tak, aby obsahovaly minerální vodu Mattoni a byly trendy, inovativní, kreativní a zároveň nízkokalorické. Na jejich přípravu a prezentaci před porotou mají pouhé 3 minuty.

Soutěž přinesla za dobu své existence již mnoho originálních nealkoholických drinků, na nichž je možné sledovat vývoj trendů v míchání koktejlů. „Mattoni mimo jiné podporuje i zdravý životní styl, proto jsme rádi, že trend nealkoholických drinků získává v posledních letech čím dál větší oblibu. Soutěž Mattoni Grand Drink je navíc i velkou inspirací pro naše produkty – ať už se jedná o nové příchutě, či limitované edice hotových nealkoholických koktejlů,“ popisuje Moravcová dlouholetou spolupráci se soutěží.

„Poslední více než rok byl pro barmany a celou gastronomii náročný, stali jsme se jedním z ekonomicky nejpostiženějších sektorů pandemické krize. I proto si vážím toho, že se letos může soutěž zase uskutečnit. Mattoni Grand Drink je již v globálním měřítku tradiční a populární soutěží. Mezinárodní barmanskou asociací IBA je dokonce považována za jedno z nejlepších a nejvíce respektovaných barmanských klání na světě. Náš reprezentant Jan Šebek bude čelit silné konkurenci, věřím ale, že se svým originálním a trendy koktejlem Rhubizz nakonec obstojí,“ říká prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

Jan Šebek – koktejl RHUBIZZ

Ingredience:

  • Mattoni Grand perlivá 10 cl
  • Seedlip Grove 42 2,5 cl
  • Paragon cordial Rue Berry 1,5 cl
  • Rebarborová šťáva 2 cl

Ozdoba: list perily

Postup přípravy: Do míchací sklenice s ledem nalijeme rebarborovou šťávu, cordial a Seedlip Grove 42 a pečlivě promícháme barovou lžící. Směs přes sítko nalijeme do sklenice, dolijeme Mattoni perlivou a ozdobíme listem perily.

 

O Mattoni Grand Drink

Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávaná barmanská soutěž s více než dvacetiletou tradicí. Letošní 23. ročník je zároveň podesáté pořádán jako oficiální Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů pod záštitou Světové barmanské asociace. Svojí dosavadní historií si tato soutěž na mezinárodní scéně vydobyla vysoké renomé. Základem všech soutěžních koktejlů je vždy minerální voda Mattoni. Mattoni Grand Drink je rovněž znám tím, že určuje trendy v oboru. Ty nejlepší kreace se pak snadno dostávají na nápojové lístky barů na celém světě. Mattoni Grand Drink už ve své historii prošel několika evropskými metropolemi a letos se vrací zpět do Karlových Varů, rodiště značky Mattoni. Dosud český zástupce zvítězil dvakrát – naposledy se to povedlo v roce 2013 Achimu Šiplovi s drinkem Walu Forever Young.

O hodnocení

Každého soutěžícího barmana hodnotí čtyřčlenná komise ve stejném stylu jako by to byli hosté za barem. Dávají důraz na příběh a filozofii nápoje, techniku práce, chuť, vůni a vzhled koktejlu. Koktejl musí být snadno připravitelný a splňovat kritéria zdravého a moderního nízkoenergetického míchaného drinku s limitem maximálně 65 kCal/100 ml. Členy poroty jsou prezidenti jednotlivých členských států světové barmanské asociace IBA pod vedením ředitele soutěže a hlavního komisaře Miroslava Černíka.

Redakce Gastro&Hotel