Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo.

Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

Jak napovídá italský výraz pro bratry (fratelli) v názvu tohoto másla, stojí na začátku jeho příběhu bratrstvo tří. Gianni, Roberto a Piercristiano Brazzale, reprezentující současnou generaci stojící v čele podniku Brazzale, před sebe postavili výzvu: vyrobit nejlepší máslo a překonat všechny předchozí generace. „Tento výrobek vznikl proto, aby se stal nekompromisně tím nejlepším máslem na trhu. Každý aspekt byl pečlivě prostudován, od výběru suroviny, přes její přepravu, odstřeďování, zrání smetany, zmáselnění až po balení pro koncového spotřebitele,“ vysvětluje prezident skupiny Roberto Brazzale. Toho se pečlivým vylaďováním celého výrobního postupu podařilo dosáhnout v roce 2015, kdy se máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale poprvé objevilo na pultech. V čem spočívá jeho tajemství? Podobně jako u ostatních špičkových výrobků, především v nejvyšší možné kvalitě prvotní suroviny: mléka z pečlivě vybraných stájí, které byly pro tento účel zvolené kvůli kvalitě používaného krmiva a chovanému plemeni skotu. Po příjezdu do sýrárny dochází k okamžitému odstředění mléka a získání prvotřídní čerstvé smetany, ze které se máslo stluče. Díky tomu získává lahodně krémovou konzistenci, snadno se roztírá i krátce po vyjmutí z chladničky, je stabilnější při vaření a pečení. Tyto skvělé vlastnosti předurčují máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale nejen milovníkům nejlepšího jídla, ale také profesionálům v gastronomii.

Řemeslná tradice
Do řemeslné máslárny, která je součástí sýrárny v Litovli, putuje mléko ihned po nadojení. Zde je okamžitě odstředěno, aby si smetana uchovala své vynikající aroma. Takto získaná, naprosto čerstvá smetana, je pasterována a následně ponechána přibližně 12 hodin přirozenému zrání spolu s mléčnými fermenty, pečlivě vybranými zkušenými máslaři. Zmáselnění probíhá ve zmáselňovači tradičních řemeslných rozměrů, což zaručuje maximální senzorickou kontrolu. Zmáselňovač provádí jednoduchou činnost stloukání smetany, při které se zhušťuje tuk a odděluje zbylá tekutá složka z mléka, známá jako podmáslí. Čerstvě vyrobené máslo je ihned zabaleno do aseptického balení a okamžitě ochlazeno na stejnou teplotu, jakou udržují běžné domácí chladničky.

Osobitý vzhled
Po dosažení optimální teploty je máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale odesláno k finálnímu ručnímu zabalení, které ještě více podtrhuje jeho jedinečnost a díky kterému je v prodejnách nepřehlédnutelné. Obal zdobí akvarel španělského malíře Mariana Fortuny. Ještě před zabalením jsou jednotlivé kusy ručně označeny symbolem ve tvaru protěže alpské. Zážitek z tohoto másla tak začíná již při jeho nákupu a rozbalování. Prémiové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale najdete v síti podnikových prodejen La Formaggeria Gran Moravia.
Dobrou chuť!

Redakce Gastro&Hotel