
Mangu se říká „král ovoce“ nebo také „ovoce bohů“. Pochází z Indie, do Evropy se poprvé dostalo s portugalskými průzkumníky, kteří jej dovezli v 16. století. Jeho existence je však známa už od doby 4 000 př. n. l. a dnes má až 1 000 různých druhů. Často je také spojováno s bohem lásky Manmathou, květy mangovníku pak představují jeho šípy. Nejčastěji se pěstuje v jihovýchodní Asii, Brazílii a Mexiku.
Původ a pěstování
První zmínka o mangu pochází ze severovýchodní Indie, kde je zmíněno v hinduistických spisech, které jsou datovány do doby 4000 př. n. l. V 10. století se rozšířily do východní Afriky a v 16. století jej Portugalci dovezli až do Evropy a odtud do Brazílie. V minulosti se mango nejčastěji konzumovalo nakládané, protože jej neuměli bez lednic dlouhodobě skladovat.
Mangovník je v mnoha ohledech jedinečný strom, dorůstá do výšky 20 metrů, dožívá se v průměru 100 let a každoročně na něm vykvetou přibližně čtyři miliony květů. Z nich vzejde v plod „pouze“ dvacet pět tisíc. Za svůj dlouhý život tak stihne urodit až dva miliony plodů.
Pozitivní vliv na zdraví
Tato žlutá pochoutka je velmi bohatá na vitamín A i C a při konzumaci 300g manga pokryje doporučený denní příjem těchto vitamínů. Navíc obsahuje až 16 různých karotenoidů, z nichž je nejznámější betakaroten, který je důležitý pro regeneraci kůže, ale také sliznic. Navíc je to účinný antioxidant, který neutralizuje volné radikály a zabraňuje tak předčasnému buněčnému stárnutí. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, které jsou balzámem na nervy, ale také pomáhají předcházet kožním problémům. Hojně obsažené jsou také minerály, především draslík, hořčík a železo. Konzumace manga se doporučuje při vysokém krevním tlaku, protože jej pomáhá regulovat.
Mango je také vhodné pojídat i při kožních problémech, jako jsou ekzémy, dermatózy a velmi suchá pokožka. Vitamín A přispívá ke správnému zvlhčování pokožky a zabraňuje jejímu vysušování. Diabetici si také přijdou na své. Tato plodina pomáhá předcházet některým komplikacím spojeným s tímto onemocněním a má dobrý vliv na oběhový systém. Navíc snižuje hladinu glukózy v krvi.
Mango v kuchyni
Dužina manga je sytě žlutá a směrem ke středu vláknitá. Zralé je velice šťavnaté a obsahuje až 41 aromatických substancí, díky kterým má nezaměnitelné aroma a chuť. S velikou oblibou se konzumuje čerstvé, výborné je však také v salátech, ať už ovocných nebo zeleninových. Skvěle chutná vychlazené a nakrájené na kostky. Přidat ho můžete do jogurtů nebo smoothies. Sorbet z manga nebo zmrzlinový pohár jsou zaručené odměny. Díky výrazné chuti a vysoké šťavnatosti se z něj připravují skvělé marmelády a džemy.
Gurmánský zážitek vám mango zaručí, když jej přidáte jako přílohu k masitým a slaným pokrmům. Oblíbené je především ve formě mango-chutney, což je rozvařené mango se zeleninou a kořením. Toto chutney je pak vhodné zejména k rybám nebo drůbežímu masu. Pokud jste milovníci sýrů, určitě si pochutnáte na kombinaci manga se sýry typu hermelín nebo camembert.
Nákup a skladování
Mango má většinou oválný tvar. Velikost plodů závisí na druhu, avšak nejčastěji měří kolem 10 až 15 cm a může vážit až 2 kg. Zbarvení je od zelené, přes žlutou, oranžovou až do červena. Dužina je pak sytě žlutá s plochým semenem uvnitř, které je nejedlé.
Dozrávání manga závisí především na konkrétním druhu – mango můžete koupit tvrdé (stonehard), nebo měkké – ready-to-eat nebo přímo dozrálé na stromě. Zralé mango je měkké avšak pružné. Rozhodně nesmí být rozměklé.
„Tvrdé mango vydrží při 5 stupních i 10 dní. Dozrát se nechává při pokojové teplotě, přičemž jsou v tomto případě nejideálnější odrůdy Kent a Keitt, nebo Izraelské odrůdy Lilly a Shelly. Ready-to-eat mango je určeno ke spotřebě do 3 dnů, nemusí se tedy nechávat dozrávat v pokojové teplotě,“ říká Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit. „Poslední druh manga je tree-ripened, tedy mango, které dozrálo přímo na stromě. Tato manga jsou určena k okamžité spotřebě. Bývají dražší, jelikož se musí dopravit letecky a navíc jsou náchylná na změnu teplot díky vysoké zralosti,“ dodává.
„Pozor byste si měli také dat na skvrny a otlaky, ty by mango nemělo mít. Tato místa jsou náchylná na vznik plísní a hniloby. Na druhou stranu perfektně zralé a chutné mango nevypadá vždy dokonale. Skvěle chutná v kombinaci s kyselejším ovocem, jako je například granátové jablko. Tuto kombinaci můžete zkusit i v našem ovocném salátu – Chia v mangovém pyré s granátovým jablkem,“ uzavírá Vojtěch Havránek.
Úžasné a netradiční recepty s mangem:
Letní závitky s mangem a krevetami od šéfkuchařky Sofie Smith
Tento recept je inspirován Vietnamskými jarními závitky z rýžového papíru. Je jednoduchý na přípravu a zároveň lehký a zdravý.
Ingredience na 4 porce:
- Mango (1 malé)
- Rýžový papír (8)
- Vařené krevety (16 kousků)
- Listový salát dle vašeho výběru (8 lístků)
- Čerstvé bylinky na dochucení koriandr, máta, bazalka, perilla, pažitka
Postup:
- Oloupejte a nakrájejte mango na plátky.
- Krátce namočte rýžový papír do nádoby s teplou vodou. Nechejte vody okapat a položte papír na čistou utěrku.
- Asi do třetiny papíru dejte salát vašeho výběru a na něj dejte 2 krevety, mango a čerstvé bylinky.
- Část rýžového papíru, která je blíž vám, přeložte přes náplň. Založte boční strany a pevně zarolujte. Položte pod vlhkou utěrku, než uděláte zbytek rolek.
- Podávejte s omáčkou Nuoc Cham
Omáčka Nuoc Cham
Ingredience:
- Limetka (šťáva z jedné velké limetky)
- Stroužek česneku (rozmačkaný)
- Cukr (2 polévkové lžíce nebo dle chuti)
- Voda (6 polévkových lžic nebo 90 ml)
- Rybí omáčka (3 polévkové lžíce)
- Pálivá paprička -Bird’s eye (najemno nasekaná – 1 nebo 2)
Postup:
- V male misce smíchejte limetkovou šťávu, rozmačkaný česnek, cukr a vodu.
- Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte rybí omáčku a nasekané pálivé papričky. Dochuťte limetkou, rybí omáčkou nebo cukrem dle vaší chutě.