Pražská restaurace Nota Bene nabízející piva z;českých minipivovarů má za sebou půl roku fungování a její spolumajitel a výčepní Martin Holba hodnotí, jak se malé pivovary u hostů ujaly. Hosté se rychle naučili do Nota Bene chodit na piva, jejichž nabídka se mění téměř každý den, rádi ochutnávají novinky a neznámé značky a pro jejich výběr není určujícím faktorem cena. Velmi oblíbená jsou překvapivě piva nefiltrovaná, a to i přesto, že jsou Češi odchování na filtrovaných. Novinkou je pak pípa zasvěcená Belgii.

Specialitou Nota Bene je dohromady dvanáct píp (šest v;restauraci a šest v;Beerpointu – pivním baru), které jsou zasvěcené pivům z;malých, především lokálních pivovarů. „Za těch šest měsíců jsme na čepu vystřídali více než stovku piv z;patnácti různých českých pivovarů a asi těžko hledat vítěze toho prvního půlroku. Asi je to pivo obecně. Ukázalo se totiž, že lidé mají o kvalitní piva z;minipivovarů opravdu zájem a nehledají v;nich jen uhašení žízně, ale že je baví ochutnávat, poznávat nové chutě, jsou zvědaví a rádi se nechají nabídkou provést. Málokdo zůstane celý večeru jednoho piva, většinou spíše zkoušejí více druhů a porovnávají, “ říká nadšeně Martin Holba, spolumajitel a výčepní Nota Bene.

Od dobrého piva neodrazuje zákazníky ani cena, která je ve srovnání s;běžnou nabídkou vyšší. „Samozřejmě občas někdo přijde a diví se, co je to za pivo, že je tak drahé. Pokud ale ty naše zkusí, většinou ho chuť přesvědčí, že to za to stojí. A hlavně, lidé kvalitu poznají a ocení. Takže žádná piva z;koncentrátu tu rozhodně nemají šanci, i když se nás některé pivovary snažily přesvědčit o opaku,“ dodává ze zkušenosti Martin Holba.

A jaká byla ta nejúspěšnější? „To je těžké, to je jak u koho. Obecně lidé chválí Matuškovu Zlatou raketu a Raptora a jeden z;mých oblíbenců je Easy Rider od Nomáda. Mezi naše stálice patří také Strahovský pivovar nebo Staňkův rukodělný pivovárek z;Třebonic. Šťastnou ruku jsme měli určitě při výběru Únětického pivovaru, který je na čepu stále, ten si hosté také hodně oblíbili. Ženám hodně chutnají pšeničná piva, která mají takový lehký ovocný nádech. A nesmím zapomenout na nefiltrovaná a také svrchně kvašená piva, která si lidé hodně chválí. To jsem v;zemi filtrovaných ležáků ani nečekal,“ vyjmenovává hlavní favority Nota Bene Martin Holba.

Novinkou, kterou můžete v;Nota Bene ochutnat, jsou belgická piva, kterým je vždy vyhrazena jedna pípa. Nepočítejte tu ale samozřejmě se Stellou, nabídka Nota Bene je mnohem originálnější.

Každý den aktualizovanou nabídku toho, co je právě na čepu v;restauraci i Beerpointu najdete na stránkách restaurace http://www.notabene-restaurant.cz/.;