Ať vykouzlíte jakýkoli makový dezert, tak se po něm u vás v kuchyni jen zapráší? Jestliže nechcete opouštět od tradice, rozšiřte svou sbírku makových dezertů o naprosto vynikající makový dort s pomerančem a Slavnostní makovec.


Slavnostní makovec


Suroviny

1 balení směsi na Makovec zn. LABETA
jakýkoli krém
kandovaná citronová kůra
200 g cukru
100 ml vody

Postup

Makovec upečeme podle návodu na balení. Připravíme si krém, který rádi používáme a který nám chutná. Vychladlý makovec jím potřeme. Kandovanou citronovou kůru spaříme na pět vteřin ve vroucí vodě. Cukr rozpustíme ve vodě a vaříme do zhoustnutí. Vložíme kůru a necháme 24 hodin odležet. Poté cedníkem vyndáme, necháme okapat a na pečicím papíře necháme uležet dalších dvacet čtyři hodin.

Směs MakovecMakovec Labeta

-směs obsahuje 18 % máku
-Balení 500 g
-Upečete na plechu, v dortové nebo bábovkové formě
-Cena: 59,90 Kč

-Zakoupíte ZDE


Makový dort s pomerančem


 

Suroviny

Korpus:
Makovec Labeta
3 vejce
100 ml oleje
150 ml mléka nebo vody

Krém a zdobení:
250 g zakysané smetany
250 g polotučného tvarohu
200 ml smetany ke šlehání
šťáva z půlky menšího citrónu
1-2 Vanilinové cukry Labeta
Ztužovače šlehačky Labeta
ovoce (sladké pomeranče nebo kompotované mandarinky)
Dortové želé červené Labeta
250 ml studené vody či ovocné šťávy z kompotu
2-3 lžíce cukru

Postup

Korpus
Směs na Makovec Labeta smícháme se 3 vejci, 100 ml oleje a 150 ml mléka nebo vody a šleháme 3-4 minuty. Pečeme v dortové formě o průměru 25-30 cm při 180 °C cca 20-25 minut (propečení odzkoušíme párátkem). Upečený korpus necháme vychladnout.

Krém
Do téměř vyšlehané smetany ke šlehání přidáme zakysanou smetanu, tvaroh, citronovou šťávu, vanilkový cukr a ztužovače šlehačky a došleháme dotuha. Krém naneseme na vychladlý dort a necháme ztuhnout v ledničce minimálně dvě hodiny.

Dokončení
Krém poklademe ovocem. Skvěle se hodí oloupané měsíčky sladkého pomeranče nebo kompotované mandarinky. Smícháme dortové želé, 250 ml studené vody (nebo šťávy z kompotovaných mandarinek) a 2-3 lžíce cukru (pokud použijeme sladkou šťávu z kompotu, není třeba doslazovat), směs přivedeme k varu, stáhneme z plotny a za občasného mícháme necháme chladnout. Vlažným želé dort zalijeme a dáme tuhnout do lednice.


logo LabetaLabeta – tradiční český výrobce z Polabí

Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.

Redakce Gastro&Hotel