Výroba vína se dostane po více než půl století na nejnižší úroveň poté, co ji v Evropě výrazně ovlivnilo špatné počasí.

Produkce pooklesla o 8,6%

Podle mezinárodní vinařské organizace OIV dosáhla celková produkce vína v roce 2017 250 milionů hektolitrů, což je o 8,6 procenta méně, než vinařské firmy v celém světě vyrobily v předchozím roce. Jde o nejnižší úroveň od roku 1957, kdy výroba klesla na 173,8 milionu hektolitrů.

Objev výroby šel dolů v Itálii, Francii i Španělsku

V Evropě došlo k poklesu o téměř 15 procent na 141 milionů hektolitrů, konkrétně italská produkce vína se snížila o 17 procent na 42,5 milionu hektolitrů, výroba ve Francii poklesla o 19 procent na 36,7 milionu hektolitrů, zatímco španělská produkce je nižší o 20 procent a dosahuje objemu 32,1 milionu hektolitrů. Výrobu vína se podařilo udržet téměř stabilní ve Spojených státech, udržela se také v Číně. Argentina zaznamenala naopak nárůst výroby vína o 25 procent, v Chile došlo k poklesu o 6 procent. Spotřeba vína po celém světě se mezitím zvýšila na přibližně 243 milionů hektolitrů v roce 2017, což je o 1,8 procenta více oproti předchozímu roku. Spojené státy zůstaly největším spotřebitelem vína s 32,6 milionu hektolitrů, následované Francií s 27 miliony hektolitrů.

Text: Jiří Chum Foto: Archiv

Redakce Gastro&Hotel