Quiche je slaný francouzský koláč, který má mnoho variací. Můj nejoblíbenější je tento lilkový s pekanovými ořechy. S lehkým zeleninovým salátem je to ideální letní oběd nebo večeře.

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g vychlazeného másla
  • velká špetka soli
  • 1 kostka ledu

Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto můžete připravit i den předem.

Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do formy o ∅ 26 až 30 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo a nesrazilo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzuchem, sundáme papír se zátěží a dopečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.

Náplň

  • 1 větší lilek
  • 250 g tvrdého sýru (např. Gouda)
  • olivový olej
  • 4 vejce
  • 250 ml crème fraîche nebo kysané smetany
  • 10 g pekanových ořechů
  • provensálské koření
  • pepř
  • sůl

Lilek nakrájíme na kolečka nebo podlouhlé plátky ½ cm silné, naskládáme je vedle sebe na papírovou utěrku a posolíme je. Necháme je cca 15 minut vypotit a dobře je osušíme papírovou utěrkou. Plátky opečeme z obou stran na pánvi s trochou olivového oleje nebo je poklademe na plech vyložený pečicím papírem, lehce je zakápneme olivovým olejem a dáme péct na pár minut na horní příčku trouby.

Sýr nastrouháme na hrubo. Vejce rozmícháme s crème fraîche a kořením. Pekanové ořechy nasekáme nožem nadrobno.

Na předpečený podklad koláče pokládáme polovinu plátků lilku, posypeme sýrem, na něj opět naskládáme plátky lilku a vše přelijeme rozšlehanou směsí z vajíček. Posypeme pekanovými ořechy. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem.

Zdroj: www.laskominyodmaryny.cz/2011/08/quiche-aux-aubergines.html

Redakce Gastro&Hotel