Milujete grilování, ale už vás trochu omrzely stále stejné kombinace s masem a zeleninou? Zkuste tentokrát kouzlit se sýry! Pamatujte však na to, že ne všechny se nutně hodí k přípravě na ohni. Poradíme, jaké druhy vybírat, na co při přípravě nezapomenout a nabídneme i recepty, které obstojí u každé návštěvy.
Pravidlo číslo jedna: vyhněte se měkkým či taveným sýrům. Použijte je v jiných receptech a ke grilování zvolte spíše ty, které mají pevnější strukturu nebo kůrku na povrchu. Vděčnou klasikou je u nás zejména hermelín, proto v období léta mizí z regálů nevídanou rychlostí. Tentokrát ale zkuste něco originálnějšího. Vsaďte na ovčí nebo kozí sýr, slovenský oštěpek nebo řecký sýr typu halloumi.
Nezapomeňte sýry minimálně 30 minut před grilováním vyndat z lednice a nechat je temperovat při pokojové teplotě. Můžete si tak být jisti, že se ugrilují rovnoměrně. Pokud grilujete v alobalu, nešetřete a použijte vždy nový. Vidličkám se vyhněte a k obracení využijte raději kleště. Sýry zpravidla stačí grilovat po dobu 5 až 10 minut.
Kvalita jako základ úspěchu
Chcete sklidit úspěch a docílit skutečného kulinářského zázraku? Pak nezapomeňte, že nestačí pouze pečlivý postup přípravy, neméně důležitá je i kvalita surovin. Tu skvěle zaručí produkty z ekologického zemědělství. Na bio farmách zvířata žijí v co nejpřirozenějším prostředí a podstatnou část života tráví na pastvinách a ve stádu. Je k nim přistupováno s úctou, respektem a nejsou vystavena stresu, což se výrazně projevuje i na výsledné kvalitě bioproduktů. Pro více informací o biopotravinách navštivte myjsmebio.cz.
O životě zvířat v bio chovech se můžete sami přesvědčit návštěvou některé z ekofarem, z níž si kromě nákupu odvezete i jedinečný zážitek. Seznam ekofarem najdete na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio, kde pomocí interaktivních map vyhledáte tu, která se nachází nejblíže vašemu okolí. V případě, že na výlet na venkov nemáte dostatek času, mléčné výrobky, ale i další produkty v bio kvalitě, naleznete také v klasických supermarketech. Tam se zaměřte na loga biolistu či biozebry, která garantují, že daná potravina podmínky ekologické produkce skutečně splňuje.
Grilované špízy s řeckým sýrem typu halloumi
-
250 g bio sýru à la halloumi
-
menší bio cuketa
-
bio červená paprika
-
bio žlutá paprika
-
200 g bio žampionů
-
4 lžíce bio olivového oleje
-
2 lžíce bio citronové šťávy
-
špetka sušeného bio oregana
-
špetka grilovacího koření
-
bio pepř
V misce smíchejte olej, citronovou šťávu, oregano, grilovací koření a pepř. Zeleninu omyjte a nakrájejte na kousky, sýr na kostky. Pokrájenou zeleninu, celé žampiony a sýr vložte do mísy a zalijte 2/3 připravené marinády. Nechte tak hodinu odležet. Připravte si silnější špejle a jednotlivé suroviny pak postupně napichujte, dokud nevznikne dlouhý špíz. Ponechte alespoň 2 centimetry z obou stran volné. Grilujte na rozpáleném grilu přibližně 20 minut za občasného potírání zbylou marinádou. Poté podávejte s oblíbenou omáčkou.
Grilovaný kozí sýr se salátem z polníčku a malin
-
bio plísňový kozí sýr
-
balení bio polníčku
-
hrst bio malin
-
30 ml bio medu
-
1 lžíce bio olivového oleje
-
125 ml malinového octa (lze nahradit jablečným)
-
sůl, bio pepř
V míse smíchejte ingredience na zálivku: med, olivový olej, malinový ocet, sůl a pepř. Polníček propláchněte, osušte, vložte do misky a přidejte maliny. Přelijte zálivkou a důkladně promíchejte. Rozpalte gril či grilovací pánev, poklaďte alobalem, na který položíte sýr, a z obou stran rovnoměrně grilujte přibližně 4 minuty. Sejměte z grilu a podávejte se salátem a s celozrnným pečivem.