Mléčné výrobky mají své místo i v horkých letních dnech! Můžete je kombinovat s ovocem či zeleninou a dopřát si tak osvěžující lehké dobroty, které jsou nejen chutné, ale nemusíte se bát, že byste se po jejich konzumaci nevešli do plavek…

Jsou vhodné pro děti, kterým poskytují důležité složky nezbytné k růstu, ale i pro dámy, jež si chtějí udržet štíhlou linii. Sáhnou po nich sportovci, toužící po svalové hmotě, i senioři, kteří myslí na zdraví kostí. Mléčné výrobky jsou zkrátka „in“ pro všechny věkové kategorie. Jak si na nich v létě co nejlépe pochutnat?

Spojení s ovocem a zeleninou nikdy neomrzí!

Sezónní ovoce a zelenina k létu zkrátka neodmyslitelně patří! Ať už jsou syrové nebo vařené, měly by tvořit základ letního jídelníčku, protože jej nejen barevně prozáří, ale zároveň obohatí o vitaminy, minerály a také vodou, která je během horkých dní velmi důležitá, aby nedošlo k dehydrataci organismu. A jak můžete ovoce a zeleninu spojit s mléčnými výrobky? Dejte je například do mixéru společně s mlékem či jogurtem a vyzkoušejte lahodné koktejly a smoothie, kterými můžete zahájit oběd či večeři, protože přispívají k pocitu sytosti, nebo vám poslouží jako zdravá svačinka. K jejich ochucení využijte čerstvé bylinky, například mátu, nebo vaše oblíbené koření.

Tip: Skvělé jsou také zmrzliny vyrobené ze smetany či tvarohu, který rozmixujete s čerstvým ovocem a dáte ve formičkách do mrazáku.

Proč jsou mléčné výrobky v létě důležité?

Mléko a výrobky z něj vyrobené jsou v létě nenahraditelné, protože jsou hlavním zdrojem bílkovin. Jelikož se během dovolené více hýbeme, vyrážíme na dlouhé výlety a oddáváme se outdoorovým sportům, jsou pro nás bílkoviny nepostradatelné. Mléko, stejně jako bílý jogurt, pomáhají například při regeneraci svalů po sportovní aktivitě, protože se podílí na obnově svalových vláken poškozených námahou. Důležitou roli mají syrovátkové bílkoviny, kasein a esenciální aminokyseliny, zejména leucin, podporující bílkovinnou syntézu.

Tip: Pokud patříte k těm, kdo se potýkají s intolerancí laktózy, poohlédněte se po mléčných výrobcích bez laktózy. Vyzkoušejte například ručně zpracovaný bezlaktózový jogurt Gran Moravia, který je lépe stravitelný.

Kdy je čas na mléčné výrobky?

Dopřejte si je vždy před a po fyzické aktivitě. Představují totiž vhodný zdroj tuků a bílkovin potřebných při náročnějších činnostech, dodávají energii a pomáhají zmírnit námahu. Různé studie dokládají, že jsou mléčné výrobky účinnější než například mnoho doplňků stravy určených sportovcům. Ty jsou totiž zároveň bohaté i na cukry, které tělu neprospívají. Prášky, tyčinky a drahé nápoje tak můžete nechat v regálech supermarketů a místo nich vyberte zdravější potraviny a připravte si doma mléčné koktejly s čerstvým ovocem nebo sáhněte po syrovátkových nápojích.

Tip: Ochutnejte syrovátku Gran Moravia s různými příchutěmi, včetně letošní novinky růžový grep. Ledově vychlazený syrovátkový nápoj je ideálním osvěžením v horkých dnech.

Skvělá letní svačinka pro děti

Mléčné výrobky jsou výborné jako součást letních svačinek pro děti, které právě v tomto období potřebují bohatou a zároveň lehce stravitelnou výživu. Poslouží jim jako občerstvení při dlouhých dnech strávených s kamarády i při rodinných výletech.

Tip: Je vhodné zařadit mléčné výrobky již do prvního pokrmu dne, tedy snídaně, která se může skládat z jogurtu, cereálií a čerstvého ovoce nebo z chleba s máslem a marmeládou opět v kombinaci se sezónním ovocem, doplněným sklenkou mléka.

Ach, ty sýry!

Dlouhozrající sýry, jako je Gran Moravia, jsou vynikající nejen do hlavních chodů, ale také jako chuťovka pro rychlé zahnání hladu. Díky různým druhům balení, včetně snacku Cri Cri, který není třeba skladovat v chladničce, se tak může stát zdravým společníkem při všech dobrodružstvích, kterého budete mít stále po ruce.

Tip: Sýr je skvělým pokrmem také pro letní grilování! Vyberte takový, který odolává i vysokým teplotám a neroztéká se. Vyzkoušet můžete například ručně vyráběný pařený sýr z kravského mléka Grilami. Lze jej předem naložit do olivového oleje s kořením či bylinkami a výborný je i v burgeru.

5 tipů, jak si užít léto s mléčnými výrobky!

  1. Hlavně zdravě: Připravujte pokrmy bohaté na ovoce a zeleninu (i vařenou) a na snadno vstřebatelné a výživově bohaté bílkoviny, jako jsou bílkoviny obsažené v mléčných výrobcích a sýrech.
  2. Bohatá snídaně: Dny jsou dlouhé a často je trávíme v pohybu. Ve vašem jídelníčku by proto neměly chybět mléčné výrobky, ovoce a cereálie.
  3. Čas ochutnávat: Vychutnávejte si pokrmy i jednotlivá sousta a vůně, udělejte si čas na přípravu a ochutnávání jídel. Vyzkoušejte i něco netradičního, okuste recepty z různých koutů světa…
  4. Radost každý den: Dovolená je od toho, abyste si ji užili. Pochutnejte si na zmrzlině při toulkách centrem s kamarády, nebo si dopřejte podvečerní pohár svěžího vína spolu s chlebem, čerstvým máslem a ančovičkami.
  5. Bílkoviny před a po fyzické aktivitě: Mléko a výrobky z něj připravené dodávají tělu potřebnou energii a pomáhají při obnově namáhaných svalů.

Redakce Gastro&Hotel