Podle kalendáře se léto oficiálně přihlásilo 21. června. Toto roční období s sebou přináší nejen prázdniny pro školáky, zaslouženou dovolenou, ale také řadu drobných radostí například v podobě koupání, posezení a grilování. Léto a grilování k sobě neodmyslitelně patří. Je to čas a příležitost sejít se s rodinou, přáteli při dobrém jídle a pití. Pro tyto okamžiky připravila a vyzkoušela Mlékárna Valašské Meziříčí několik různých variant receptů. Bílý jogurt či Kysaná smetana z Valašska, Mlékárny Valašské Meziříčí, jsou vhodnou ingrediencí na zdravý dip k masu či jiným pochutinám na gril. Vyzkoušet lze nejrůznější varianty se sýry, bylinkami a jiným kořením.
„Grilované maso, opečené brambory, zelenina a k tomu lehký jogurtový dip je skvělým obědem či večeří v létě. K této příležitosti jsme připravili několik receptů na svěží dipy ke grilovaným pochoutkám,“ říká Radka Benešová Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Kysaná smetana a Bílý jogurt z Valašska má široké uplatnění jak v teplé, tak i studené kuchyni, a proto je tak oblíbená i u našich zákazníků. V létě navíc osvěží a hodí se jako zdravá varianta dipů,“ dodává Radka Benešová.
Dip z Bílého jogurtu z Valašska s mátou a česnekem
Suroviny
- 150 g Bílého jogurtu z Valašska
- 1 – 2 stroužky česneku
- pepř, sůl
- 1 lžíce šťávy z citronu
- pár snítek máty nebo meduňky
Postup
Nejprve prolisujeme česnek a najemno nasekáme mátu nebo jiné bylinky. Do misky dáme Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí a přidáme nasekané suroviny a česnek. Promícháme. Tento dip je vhodný zejména k pečeným a grilovaným rybám.
Dip z Bílého jogurtu z Valašska tzatziki
Suroviny
- 150 g Bílého jogurtu z Valašska
- 1 lžička plnotučné hořčice
- kořenící směs tzatziki
- jarní cibulka
- bílý pepř a dle slanosti kořenící směsi i sůl
Postup
Jarní cibulku dle chuti nasekáme najemno a přidáme spolu s hořčicí a tzatziki kořením do Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vše promícháme. Dip lze připravit celý i z vlastních, čistě přírodních surovin. Kořenící směs můžeme nahradit čerstvým koprem, česnekem, šťávou z citronu, případně citronovou kůrou, bílým pepřem a solí.
Jogurtový dip s nivou a bylinkami
Suroviny
- 180 g Kysané smetany z Valašska
- 1 ks avokáda
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- citrónová šťáva
Postup
Omyté a rozpůlené avokádo rozmačkáme v misce, přidáme Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí. Ochutíme česnekem, solí a pepřem, zakápneme citrónovou šťávou. Důkladně promícháme a dáme do lednice vychladit. Podáváme například s křupavým chlebem nebo nachos lupínky.