Melouny se nejčastěji konzumují za syrova jako zdravá a chutná svačinka. Už jste ale zkusili připravit z nich celé menu od předkrmu po dezert? S melouny Bouquet, které v sobě nemají žádné pecky, jen nedozrálá bílá minisemínka, je to snadné.
Pokud vás nápad na melounové menu zaujal, můžete začít třeba s přípravou čerstvé melounové limonády.
Na 1,5 litru limonády potřebujete:
- 4 hrnky na kostičky nakrájeného bezpeckového melounu Bouquet
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1,5 l studené vody, může být i perlivá
Meloun a cukr vhoďte do mixéru a rozmixujte dohladka. Připravenou směs nalijte do džbánku a přidejte studenou vodu. Limonádu nechte vychladit a servírujte s ledem.
Limonáda se už tedy chladí, další je na řadě předkrm. Vyzkoušejte melounovou variaci na klasickou lahůdku – caprese.
Potřebovat budete:
- Červený nebo žlutý bezpeckový meloun Bouquet
- mozzarellu
- čerstvou bazalku nebo meduňku
- olivový olej
- balzamiko
Kulatou formičkou vykrájejte z melounu a mozzarelly kolečka o tloušťce asi 1 cm. Střídavě je pokládejte na talíř – nejprve meloun, pak mozzarellu. Celý postup opakujte, dokud nemáte krásně plný talíř. Na závěr nezapomeňte ochutit olivovým olejem, balzamikem a dozdobit bylinkami.
Jako hlavní chod zkuste skvělý recept na kuřecí kari s melounem.
Na tuto specialitu budete potřebovat:
- 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 1/3 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
- 3 stroužky rozmačkaného česneku
- 1 polévkovou lžíci najemno nastrouhaného zázvoru
- 1 polévkovou lžíci sójové omáčky
- 1 šálek nízkotučné nebo sójové majonézy
- 1/2 čajové lžičky jemného kari
- 1/4 šálku nakládaných okurek
- 6 plátků bezpeckového melounu Bouquet
- čerstvou petrželovou nať na ozdobu
Nejprve si namarinujte maso. Kuřecí prsa dejte do uzavíratelného plastového sáčku spolu s olejem, česnekem, zázvorem a sójovou omáčkou. Sáček dobře uzavřete a nechte v lednici marinovat 30 minut až 2 hodiny. Kuře dejte na gril nebo orestujte. Uchovejte ho v teple. Potom smíchejte majonézu, kari a nadrobno nakrájené okurky. Meloun nakrájejte do tvaru větších hranolků. Kuře naporcujte na plátky a naaranžujte je na meloun. Na závěr ho polijte majonézovou omáčkou a posypte trochou nakrájené petrželky.
Ke kari se perfektně hodí osvěžující okurkový salát. A protože je sezóna melounů, vyzkoušejte tentokrát i ten s melounem Bouquet.
Na salát kromě melounu a okurky potřebujete:
- rukolu
- červenou cibuli
- olivový olej
- balzamiko
- sůl, pepř
Okurku si nakrájejte na velmi tenké plátky, cibuli na kolečka. Z melounu vykrájejte kuličky. Pokud spěcháte, budou stačit plátky. Všechno naskládejte do mísy, zakápněte olivovým olejem a balzamikem. Na závěr podle chuti přidejte sůl a pepř.
Pokud vám po všech těch vynikajících chodech ještě zbyde místo, nabídněte hostům melounový cheesecake. Ten si připravte předem.
Potřebné suroviny:
Na korpus:
- 100 g rozpuštěného másla
- 50 g mletých mandlí
- 350 g máslových sušenek
Na náplň:
- 250 g polotučného tvarohu
- 250 g zakysané smetany
- 140 g moučkového nebo třtinového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
- želatinový ztužovač
- 100 ml melounové šťávy
Na ozdobu:
- Meloun Bouquet
- Dortovou želatinu
Začněte přípravou korpusu. Máslové sušenky v mikrotenovém sáčku rozdrťte válečkem nebo paličkou na maso a promíchejte je s rozpuštěným máslem a mandlemi. Rozevírací formu o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem, naplňte směsí a důkladně přimáčkněte. Nechte vychladit v lednici. Zatímco se korpus chladí, připravte si náplň. Smetanu ke šlehání, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr vyšlehejte do hladkého krému, do kterého přimíchejte želatinový ztužovač (jen místo vody použijte melounovou šťávu).
Touto náplní potřete sušenkový základ. Dort nechte ztuhnout v ledničce. Pak si podle návodu připravte želatinu. Dort ozdobte vykrájenými kuličkami z melounu. Následně povrch zalijte připravenou želatinou a celý dort nechte ztuhnout ideálně přes noc v ledničce. Podávejte vychlazené a ozdobené snítkou meduňky.
Menu je sice obsáhlé, ale určitě z něj nemusíte mít výčitky. Meloun je totiž přímo nabitý vitamíny. Obsahuje vitamín A, C, B6, draslík, lykopen a další. Je navíc tvořen z více než 90 % vodou a neobsahuje žádné tuky ani cholesterol. Zároveň jsou melouny velkým pomocníkem při vyrovnávání optimálního pH v organismu.