Víte, co pijí obyvatelé pouští, aby ve vedru zahnali žízeň a vyhnuli se dehydrataci organismu? Vlažný mátový čaj.

Zkušenosti s vysokými teplotami se hodí

Nežijeme sice na Sahaře, ale letní teploty ve střední Evropě rok co rok stoupají, a tak je dobré vědět, jak funguje naše tělo ve chvíli, kdy do sebe nalijeme nápoj z ledničky. Buňky nejsou schopné ledovou tekutinu vstřebat, a tak si je organismus musí nejprve ohřát, což nás stojí určité množství energie. Sliznice v ústech, hrtanu, žaludku a střeva navíc nutíme pracovat jinak, než jsou zvyklé.  Kromě toho tím, že se zvýší prokrvení rtů a nosohltanu, dostaneme brzy ještě větší žízeň. V létě je proto vhodné pít nápoje o teplotě kolem 16 °C, v zimě ještě o 5 až 10 °C teplejší.

Text: Lucie Hniličková Foto: Archiv

Redakce Gastro&Hotel