Vinaři, kteří vyčkali na první větší mrazy letošní zimy a sklidili hrozny na ledové víno, nelitují. Kvalita hroznů a mošt, který z nich vylisovali, jsou prý vynikající a měli by podtrhnout skvělý ročník 2015.

Podle Svazu vinařů je sice produkce ledového vína marginálie, nicméně dvě deci této sladké pochoutky se prodávají za 300 i více korun. Vinaři ale v posledních letech musí na mrazy, aby hrozny mohly na ledové víno sklízet, čekat. „Byly roky, kdy teploty minus sedm stupňů byly už listopadu. To bývají hrozny obvykle v lepší kondici, ale vinaři si s nimi nějak poradí i nyní,“ uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Podle něj se produkcí ledových vín zabývá pár desítek firem. „Jsou to ti, kteří chtějí mít raritní víno,“ uvedl Půček. Někteří ale letos museli hrozny sklidit už dříve a na ledové víno nečekali. Příkladem jsou Vinné sklepy Lechovice, v jejichž produkci jsou sladší vína pravidelně. Další velká vinařská firma Vinné sklepy Valtice bude mít jen několik desítek lahví ledového vína. Úrodu firmě zlikvidovali špačci.

Kvalita úžasná, aroma výborné

Znovín Znojmo oproti tomu v pondělí sklidil zhruba tunu hroznů Ryzlinku rýnského z viniční trati Tři duby. „Hrozny byly hodně vyschlé, ale cukernatost 35,2. Hrozny teď dolisováváme, surovina vypadá velice pěkně, čistě,“ uvedl šéf Znovínu Pavel Vajčner. Podle něj mošt nádherně voní a ledové víno by mělo být stejně jako celý loňský ročník výjimečné. Vajčner řekl, že sice v minulosti mrazy pravidelně přicházely už v listopadu, ročník 2011 se ale na ledové víno sklízel až 11. února následujícího roku. Letos by ale hrozny na vinici tak dlouho nevydržely a musely by se stejně sesbírat.

Dvě tuny hroznů sesbíralo na ledové víno Vinařství Maděřič. „Kvalita je výborná a aromatika úžasná,“ uvedl Jiří Maděřič. Podle něj byly hrozny při sklizni ve výborném stavu díky stabilnímu počasí. „Nebyly teplotní výkyvy ani příliš srážek,“ uvedl Maděřič. Firma z dvou tun hroznů vylisovala asi 350 litrů moštu při vysoké cukernatosti. Výsledkem bude asi 320 litrů ledového vína, tedy zhruba tisíc lahví odrůdy Frankovka.

Na mrazy čekal i Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku. Ledové víno vyrábí už téměř dvacet let. Letos ho bude poprvé dělat z odrůdy Cabernet Franc, která se pěstuje zejména v Kanadě. Ledové víno je podle něj třešnička na dortu v produkci vinaře. To letošní by také mělo podtrhnout kvalitu ročníku 2015. „Letos děláme jen jednu odrůdu. Něco jsme na vinicích neochránili kvůli ptákům a srnkám, ale hrozny jsou v celkem dobrém stavu,“ uvedl Valihrach.

Zdroj: ČTK a lidovky.cz

Redakce Gastro&Hotel