“Toto velmi jednoduché, ale přitom lahodné a výživné jídlo pochází ze Savojských Alp. Dokonalost pokrmu je daná vyvážeností a kvalitou základních surovin – brambor, slaniny, cibule, zakysané smetany, bílého vína a především tradičního horského sýra Reblochon. Nesnažte se ho ničím nahradit, dá se sehnat a rozhodně nebudete litovat,” říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 900 g brambor (nejlépe typu A, aby se nerozvařily)
  • 400 g slaniny
  • 2 velké cibule
  • 2 velké lžíce creme fraiche (nebo creme fraiche + zakysané smetany) – nemělo by být moc tekuté, spíše pevnější konzistence
  • 1 roblochon (ve Francii se prodává kulatý menší roblochon o váze cca 500 g, tuto gramáž mají autoři receptu na mysli)
  • suché bílé víno (cca 200 ml)

Postup:

  • Oloupejte brambory, rozkrojte na poloviny a dejte vařit. Sledujte vaření, neměly by být moc měkké, tak akorát na zapíchnutí nože bez většího odporu. Sceďte vodu a nechte mírně zchladnout, aby byly vlažné, ne úplně studené.
  • Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné nudličky a na pánvi nechte mírně zezlátnout (doporučuje se také připravit cibuli na lžíci kachního výpečku). Přidejte slaninu a opečte dalších několik minut. Na závěr zalijte bílým vínem a nechte mírně provařit.
  • Vymažte dostatečně zapékací mísu máslem a přejeďte ji několikrát pro vůni rozpůleným stroužkem česneku.
  • Roblochon nakrájejte na silnější plátky i s kůrou.
  • Nakrájejte brambory na silnější plátky a vyložte první polovinou dno zapékací nádoby, osolte, opepřete. Na vrstvu rozprostřete polovinu směsi cibule – slanina a zakryjte plátky roblochonu (nemusí být úplně u sebe). Opakujte s druhou polovinou brambor. Na směs cibule a slaniny rozetřete creme fraiche. Navrch rozprostřete roblochon a dejte zapéct do hodně teplé trouby (min. 210 °C) dokud nebude sýr úplně rozteklý a zlatavý.

Tajný tip:  “Toto jídlo je nejlepší podávat velmi teplé, třeba se zeleným trhaným salátem s jednoduchou zálivkou z olivového oleje, bílého vinného octa, soli a pepře, které vyšleháte. Vše by mělo být hodně krémové a určitě ne suché. K jídlu se hodí suché bílé víno,” radí Sabina Kmecová.

Nebespán café & apartments v Kašperských Horách je kavárna, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna a můžete se zde i ubytovat – v levnějších útulných bed and breakfast pokojích či v komfortních apartmánech.

Text a foto www.nebespan.cz

Redakce Gastro&Hotel