Stačí otevřít okno a víme, že je to tu. Jedno z nejhezčích ročních období. Stačí se nadechnout svěží vůně s příslibem prvních teplých dnů a víme, že přišlo jaro. Tato skutečnost zahání zimní chmury a láká nás ven užít si jej naplno. I naše chuťové buňky touží po změně. Po neodolatelné vůni bylinek a chutného křehkého masa
s překvapením.

Jarní kuchyně je svěží, pestrá a provoněná bylinkami a právě kuřecí rolády mohou být skvělým prostředkem, jak si pochutnat na křehkém a šťavnatém mase s náplní dle vlastní chuti a fantazie. Nenechte se odradit přípravou, nemusí být vždy náročná. Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší český zpracovatel kuřecího masa, přináší vybrané recepty na tuto pochoutku. Rolády se také dají připravit z kuřecích prsou nebo z čerstvého vykostěného Kuřete na roládu od DZ Klatovy.

Vyzkoušejte svěží jarní recepty od Drůbežářského závodu Klatovy

Kuřecí roláda s kuskusem a piniovými oříšky

Ingredience:

  • 3 kuřecí prsa DZ Klatovy
  • 150 g plátků slaniny
  • 100 g kuskusu
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 50 g másla
  • 2 jemně nakrájené šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g piniových oříšků
  • hrst nasekané máty
  • menší hrst čerstvého tymiánu
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 vejce, sůl

Postup přípravy:

Kuskus nasypte do mísy, zalijte kuřecím vývarem, přikryjte a nechte 10 minut stát. Polovinu másla rozpusťte v pánvi a osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek. Hotové odložte stranou. V pánvi nasucho opražte piniové oříšky. Poté je smíchejte s cibulí a česnekem, nasekanými bylinkami a kuskusem. Ochuťte citronem, solí a vmíchejte vejce. Na rozklepané kuřecí řízky položte plátky slaniny tak, aby se překrývaly. Připravenou směs rovnoměrně poklaďte na kuřecí maso a zarolujte. Roládu svažte provázky a dejte cca na 2 hodiny do chladničky. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Roládu položte na plech, potřete rozpuštěným máslem, přikryjte alobalem a pečte 1/2 hodiny. Poté sundejte alobal a pečte dalších 20 až 30 minut tak, aby bylo maso dobře propečené.

 

Kuřecí roláda s brusinkovou nádivkou

Ingredience:

  • kuře na roládu DZ Klatovy
  • 120 g brusinek
  • 1 menší červená řepa
  • 1 červená cibule
  • 150 g bílého toastového chleba
  • 100 g tvrdého sýra
  • sůl, olivový olej
  • 75 g másla
  • 1 hrst čerstvého tymiánu
  • mletý černý pepř
  • sůl

Brusinková nádivka

Nejprve si na másle osmažte cibulku. Z toastového chleba odřízněte kůrku, vnitřek nakrájejte na kostičky a přendejte do misky. Osolte a opepřete. Přidejte brusinky, na kostičky nakrájenou řepu, na kostky pokrájený sýr a najemno nasekaný tymián. Přidejte cibulku a důkladně promíchejte. Nechte pár minut odstát.

Postup přípravy:

Kuře na roládu omyjte, lehce naklepejte, osolte, opepřete a polovinu masa potřete nádivkou. Poté srolujte tak, že začněte rolovat od části s nádivkou. Alobal lehce potřete olivovým olejem a položte na něj kuřecí roládu. Navrch poklaďte větvičky čerstvého tymiánu, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Nakonec roládu důkladně zabalte do alobalu
a pevně svažte provázkem. Dejte na plech a pečte při teplotě 170 °C podle velikosti rolády přibližně 50 minut. Po upečení roládu opatrně vybalíme
z alobalu a necháme chvíli odpočinout, aby se lépe krájela.

 

Kuřecí roláda s kopřivami

Ingredience:

  • kuře na roládu DZ Klatovy
  • 4 vejce
  • 80 g slaniny
  • 80 g cibule
  • 20 g másla
  • olej
  • 1 lžíce sekané čerstvé petrželky
  • hrst kopřivových lístků
  • mletý pepř
  • kmín
  • sůl

Postup přípravy:

Kuře na roládu omyjte, lehce naklepejte, osolte a opepřete. Slaninu nakrájenou na kostičky orestujte společně s nadrobno nakrájenou cibulí. Položte na kuřecí maso. Kopřivy dejte do cedníku, dobře je omyjte a krátce spařte vroucí vodou. Poté je pokrájejte na menší kousky a rovnoměrně rozprostřete na maso. Na pánev dejte lžíci oleje a umíchejte vejce tak, aby zůstala ještě řídká. Vajíčka rovnoměrně položte na maso a celý plát srolujte do rolády. Roládu osolte, posypte kmínem a vložte do pekáče vymazaného olejem. Povrch rolády pokapejte lžící oleje, podlijte ji lehce vodou a dejte do trouby. Roládu pečte zpočátku zakrytou, asi 45 minut na 220°C, pak ji na 15 minut odklopte a dopečte dozlatova.

Redakce Gastro&Hotel