Teplé jarní a letní dny si mohou obyvatelé či návštěvníci Kunratic zpříjemnit posezením ve venkovní zahrádce nedávno otevřeného Lokálu U Zavadilů. A dát si třeba optimálně vychlazený Plzeňský Prazdroj, nealko pivo nebo zdejší novinku – osvěžující zázvorovou limonádu. Sezónní menu nově nabídne například domácí jahodové knedlíky a jiné sladké dobroty z jahod, jejichž pěstování má v Kunraticích dlouholetou tradici.

Právě respekt k tradici místa a preference lokálních surovin je pro Lokály typická. První Lokál v síti restaurací Ambiente byl otevřen v Dlouhé ulici v roce 2009, Kuželka následovala o dva roky později a vždycky šlo o prostory, ve kterých už v minulosti hospoda byla. Stejně tak v Kunraticích. Historie hospody U Zavadilů se začala psát přibližně v 80. letech 19. století. Dům prošel kompletní rekonstrukcí, aby se hospoda co nejvíce přiblížila původnímu vzhledu. Specifický hospodský ráz podtrhují, pro Lokály charakteristické, kresby na obložení stěn.
V Lokále U Zavadilů je jejich autorem výtvarník Martin Kubát. „Jsme v provozu teprve pár měsíců, ale už máme pár štamgastů a věřím, že si k nám najdou cestu i další Kunratičtí. Lokál U Zavadilů je prvním mimo centrum Prahy, lidé jsou tady možná trochu zvědavější, opatrnější, o to více oceňují příjemnou obsluhu, výbornou kuchyni a domáckou atmosférou, která u nás vládne,“ říká Libor Baďura, šéfkuchař Lokálu U Zavadilů. Lokalitě byly uzpůsobeny i ceny, jež jsou v kunratickém Lokále o něco nižší než v obou jeho předchůdcích v centru Prahy.

Lokály dávají svým hostům jistotu, že každý den najdou v důvěrně známém prostředí poctivé jídlo, pivo od mistra výčepního a vždy ochotnou obsluhu. Skvěle vychlazená plzeň je v Lokále tradičně čepovaná nejkratší cestou z tanku do skla. Kuchaři nepoužívají umělá dochucovadla, polotovary ani další fígle, oblíbené v kuchyních českých hospod, aby jídlo bylo rychlejší a levnější. V Lokálech se vaří poctivě, z čerstvých surovin, „hotovky“ tady zakládají několikrát denně. Nejinak tomu je i v kunratickém Lokále U Zavadilů. „Nejoblíbenější je klasika, kterou lidé dobře znají z vlastní kuchyně – na oběd třeba francouzské brambory, zapečené těstoviny se šunkou, večer pak obligátní smažený sýr

s tatarkou nebo tatarský biftek s topinkami a také jídla k pivu, jako je nakládaný Hermelín a uzeniny z našeho řeznictví: gothaj, párky, přeštická klobása… Uzeniny nám dodává řezník Amasa František Kšána ml.,“ dodává Libor Baďura.

Redakce Gastro&Hotel