
Desátého ledna se v budově střední školy na Přímětické ulici konal maturitní projekt studentů čtvrtého ročníku oboru Hotelnictví a turismus. Pod názvem Culinary art of living si jej připravili Žaneta Dibelková, Lucie Baiglová a Adam Vařeka. Součástí projektu byla také gastronomická soutěž pro studenty nižších ročníků stejného oboru.
Soutěž pěti týmů v přípravě tříchodové degustační menu
V této soutěži pět týmů připravovalo tříchodové degustační menu na úrovni zážitkové gastronomie pro čtyřčlennou nezávislou porotu. Pokrmy, doplněné víny od vinařství Lahofer a vinařství Hort, podléhaly dvěma podmínkám. Musely ohromit porotu chutí i vzhledem a zároveň být nejlepší. Žáci si tak vyzkoušeli náročnost přípravy pokrmů v luxusních podnicích a obtížný úkol restaurací vyrovnat se, ba i překonat konkurenci. Cenné rady jim předal odborník z praxe Radek Tesař, zkušený student Milan Volf a absolvent školy Roman Šálek.
„Porota byla ohromena skvělými výtvory soutěžících a servírované umění by prý v žádném podniku neurazilo ani člena poroty, šéfkuchaře Tomáše Machovce z hotelu Happy Star a nestyděl by se za ně ve své kuchyni. Třeba tyhle nadané žáky jednoho dne uvidíme pyšnící se michelinskými hvězdami,“ říká učitelka odborných předmětů Bc. Dagmar Hudečková.
více na www.sousoszn.cz