Na základě iniciativy Studentského senátu Vysoké školy hotelové a ekonomické (VŠHE) na shromáždění akademické obce, které se uskutečnilo na začátku března, uspořádala VŠHE za spolupráce akademických pracovníků a studentů kulinářskou akci „Ukrajinská kuchyně“. 

V souvislosti s bezprecedentním útokem vojsk Ruské federace na Ukrajinu v noci z 23. na 24. února 2022 se dramaticky zhoršila bezpečnostní situace ve východní Evropě. V souvislosti s řešením migrační vlny velkého rozsahu je na území České republiky od 4. března 2022 vyhlášen nouzový stav. Do Česka mohou přijít až stovky tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny.

„Vedení VŠHE odsuzuje jakékoliv projevy násilí a je velmi znepokojeno nepříznivou situací na Ukrajině a je připraveno nabídnout pomocnou ruku a podílet se na dodržování základních principů svobodného přístupu ke vzdělání a hájit další akademická práva a svobody. Vedení VŠHE odmítá jakékoli vymezení se vůči určité skupině studentů. Studenti i akademici VŠHE jsou členy jedné akademické obce a ke každému bude přistupováno rovnocenně. Pevně věříme v brzké ukončení nepříznivé situace a nastolení míru,“ uvedli ve společném prohlášení jednatel VŠHE Dávid Melas, MPhil. a rektor VŠHE Ing. Martin Petříček, Ph.D.

Z iniciativy Studentského senátu VŠHE pod vedením předsedkyně Bc. Zuzany Nešetřilové a ve spolupráci s katedrou hotelnictví je v přípravě kulinářská akce „Ukrajinská kuchyně“. Finanční výtěžek z prodeje jídel a nápojů z charitativní akce bude darován nevládní neziskové organizaci Člověk v tísni na podporu Ukrajiny v době válečného konfliktu.

Na kulinářské akci byla prezentována tradiční jídla a nápoje ukrajinské gastronomie. Podávány byly boršč s pampušky, holubky, kotleta po kyjevsku, varenyky a syrníky. Z nápojů nechyběl uzvar.

Kulinářskou akcí chce VŠHE vyjádřit plnou solidaritu s ukrajinským lidem. Zároveň se jedná po dvou letech koronavirové pandemie o společenskou akci s větším počtem zúčastněných osob.

www.vshe.cz

 

Redakce Gastro&Hotel