Správným uchováním potravin šetříte peníze a čas při nákupu potravin. Díky vakuování potraviny nejen bezpečně uskladníte, ale zachováte jim chuť i nutriční hodnoty. Až trojnásobně prodloužíte jejich čerstvost. Vakuové prostředí znemožňuje přísun kyslíku, který podporuje růst mikroorganismů včetně plísní. Potraviny ochráníte před škůdci, proti žluknutí a vysušení.
Na které potraviny lze vakuování použít?
· na balení vybouraných kusů masa
· vařené maso, uzené maso a ryby
· na suché potraviny a plody (houby, loupené ořechy aj.)
· na hotové saláty
· ovoce a zelenina v omezené míře bez slupky
· potraviny tvořící plyny např. chřest, zelí je nutné předem blanšírovat
Příklady trvanlivosti vakuovaných potravin:
Skladové prostory Chleba Káva, čaj Těstoviny (surové)
|
Nevakuované
2-3 dny 2-3 měsíce 5-6 měsíců |
Vakuované
7-8 dní 12 měsíců 12 měsíců |
Lednice (mezi -2 a +5°C)
Kuřecí Hovězí Vepřové Divočina Ryby celé Tvrdý sýr |
2-3 dny 3-4 dny 4-7 dní 2-3 dny 1-3 dny 15-20 dní |
6-9 dní 30-40 dní 20-28 dní 30-40 dní 4-5 dní 40-60 dní
|
Mraznička (mezi -18 a -15°C)
Maso, ryby Mleté Ovoce Zelenina
|
6 měsíců 4 měsíce 6-15 měsíců 8-10 měsíců |
24-36 měsíců 12 měsíců 24-36 měsíců 24-36 měsíců
|
Jak prodloužit trvanlivost vakuově zpracovaných potravin?
- zpracovávejte výhradně čerstvé potraviny
- dodržujte základní hygienické podmínky při zpracování potraviny
- důkladně vyčistěte pracovní plochu
- používejte pevné fólie
- odstraňte poškozené a ostré části, které mohou fólii protrhnout
- mražením, pasterací nebo sterilací potraviny
- sušením, prosolením nebo proslazováním
- využitím konzervačních látek a nálevů
- uzením
- a v neposlední řadě dobou skladování
Účinné jsou profesionální vakuovací baličky, které pracují s plně automatickým vysátím vzduchu ze sáčku a zatavení. Jsou určené pro gastronomické provozy a vhodné i na balení tekutin a hotových jídel.
Proč používat vakuovačku?
- snadné použití přístroje
- jednoduché balení potravin pro skladování
- vhodné pro skladování tekutých a hotových jídel
- pro zdravé a šetrné vaření ve vakuu metodou Sous Vide
- efektivní marinování masa a ryb pro rychlé nasáknutí
- pokud neodhadneme velikost nákupu, nemusíme vyhazovat již prošlé
- potravinám prodloužíte jejich čerstvost
- potraviny si zachovávají vitamíny, živiny, barvy, vůně
- žádná ztráta chuti
- jíte zdravěji (špatné uskladnění může způsobit nemoc)
- chladnička a mraznička zůstává bez zápachu
- vysátím vzduchu máte více skladovacího prostoru
- vysátím vzduchu se v mrazničce maso nevysuší a nespálí (šedé skvrny)
- můžete připravit více jídel najednou dopředu
- máte hotová jídla vždy po ruce
Vakuovací stroj na potraviny VAK 100 Bartscher
Vakuovačka VAK 100 Bartscher má plně automatické vysátí vzduchu a zatavení. Součástí je hadicová přípojka na vakuovací dózu a průhledné role odolné proti roztržení.
- délka sací lišty 300 mm
- rozměr Š 400 a H 185 x V 100 mm