Správným uchováním potravin šetříte peníze a čas při nákupu potravin. Díky vakuování potraviny nejen bezpečně uskladníte, ale zachováte jim chuť i nutriční hodnoty. Až trojnásobně prodloužíte jejich čerstvost. Vakuové prostředí znemožňuje přísun kyslíku, který podporuje růst mikroorganismů včetně plísní. Potraviny ochráníte před škůdci, proti žluknutí a vysušení.

Na které potraviny lze vakuování použít?

·     na balení vybouraných kusů masa

·     vařené maso, uzené maso a ryby

·     na suché potraviny a plody (houby, loupené ořechy aj.)

·     na hotové saláty

·     ovoce a zelenina v omezené míře bez slupky

·     potraviny tvořící plyny např. chřest, zelí je nutné předem blanšírovat

 

Příklady trvanlivosti vakuovaných potravin:

 

Skladové prostory

Chleba

Káva, čaj

Těstoviny (surové)

 

Nevakuované

2-3 dny

2-3 měsíce

5-6 měsíců

Vakuované

7-8 dní

12 měsíců

12 měsíců

Lednice (mezi -2 a +5°C)

Kuřecí

Hovězí

Vepřové

Divočina

Ryby celé

Tvrdý sýr

 

2-3 dny

3-4 dny

4-7 dní

2-3 dny

1-3 dny

15-20 dní

 

 

6-9 dní

30-40 dní

20-28 dní

30-40 dní

4-5 dní

40-60 dní

 

Mraznička (mezi -18 a -15°C)

Maso, ryby

Mleté

Ovoce

Zelenina

 

 

6 měsíců

4 měsíce

6-15 měsíců

8-10 měsíců

 

24-36 měsíců

12 měsíců

24-36 měsíců

24-36 měsíců

 

Jak prodloužit trvanlivost vakuově zpracovaných potravin?

  • zpracovávejte výhradně čerstvé potraviny
  • dodržujte základní hygienické podmínky při zpracování potraviny
  • důkladně vyčistěte pracovní plochu
  • používejte pevné fólie
  • odstraňte poškozené a ostré části, které mohou fólii protrhnout
  • mražením, pasterací nebo sterilací potraviny
  • sušením, prosolením nebo proslazováním
  • využitím konzervačních látek a nálevů
  • uzením
  • a v neposlední řadě dobou skladování

Účinné jsou profesionální vakuovací baličky, které pracují s plně automatickým vysátím vzduchu ze sáčku a zatavení. Jsou určené pro gastronomické provozy a vhodné i na balení tekutin a hotových jídel.

Proč používat vakuovačku?

  • snadné použití přístroje
  • jednoduché balení potravin pro skladování
  • vhodné pro skladování tekutých a hotových jídel
  • pro zdravé a šetrné vaření ve vakuu metodou Sous Vide
  • efektivní marinování masa a ryb pro rychlé nasáknutí
  • pokud neodhadneme velikost nákupu, nemusíme vyhazovat již prošlé
  • potravinám prodloužíte jejich čerstvost
  • potraviny si zachovávají vitamíny, živiny, barvy, vůně
  • žádná ztráta chuti
  • jíte zdravěji (špatné uskladnění může způsobit nemoc)
  • chladnička a mraznička zůstává bez zápachu
  • vysátím vzduchu máte více skladovacího prostoru
  • vysátím vzduchu se v mrazničce maso nevysuší a nespálí (šedé skvrny)
  • můžete připravit více jídel najednou dopředu
  • máte hotová jídla vždy po ruce

 

Vakuovací stroj na potraviny VAK 100 Bartscher

Vakuovačka VAK 100 Bartscher má plně automatické vysátí vzduchu a zatavení. Součástí je hadicová přípojka na vakuovací dózu a průhledné role odolné proti roztržení.

  • délka sací lišty 300 mm
  • rozměr Š 400 a H 185 x V 100 mm

www.hofmann.cz

Redakce Gastro&Hotel