Je tomu už 30 let, kdy Paul Bocuse poprvé zorganizoval kulinářskou soutěž Bocuse d´Or nazývanou také „kuchařská olympiáda“. Dnes je tato událost známá po celém světě a pyšní se stovkami talentovaných účastníku a tisícovkami fanoušků.

Finále se odehrálo v Lyonu

Letos stejně jako každé dva roky, se 24 finalistů zúčastnilo kuchařského klání, které se uskutečnilo v rámci veletrhu SIRHA v Lyonu 25. ledna. Pro letošní soutěž byla definována dvě témata, to jedno bylo identické s historicky první soutěží z roku 1987 „kuře z Bresse, měkkýši a korýši” a to druhé už bylo více trendy – „zeleninový talíř”.

První místo získali Američané

První místo získali Američané s šéfkuchařem Mathew Petersem – sous-chef tříhvězdičkové restaurace Per Se v New Yorku. Druhé místo patří Norsku. Vyhrál chef tří restaurací (Trondheim) Christopher William Davidsen. Norsko získalo již 10 medailí, potvrzuje tak svoji stabilní vysokou úroveň. Třetí místo a bronzová medaile putuje na Island. Severský tým byl reprezentován šéf kuchařem Viktorem Andréssonem z restaurace Grillio Radisson Blu Saga v Reykjavíku.

Dojmy českého týmu

A jaké jsou dojmy českého týmu, který nás v Lyonu reprezentoval ve složení Radek David (executive chef restaurací La Veranda Praha a Babičina Zahrada Průhonice), Jan Horký (kapitán Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR), Tomáš Popp (manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR), Martin Svatek (executive chef hotel Nautilus Tábor, člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR)?

„V Lyonu jsme si to užili i bez výraznějšího úspěchu, zažili jsme ale nadšení Francouzů pro gastronomii a na vlastní kůži jsme se přesvědčili, jak vážené povolání je být šéfkuchařem. Za dva roky doufáme, že uvidíme v hledišti více českých fanoušků. Zavítali jsme i do nejslavnější restaurace světa Paula Bocuse – L’Auberge du Pont de Collonges. Bocuse drží tři hvězdy Michelin již 50 let a je to pořád frajer! Na kuchařské legendy v Lyonu narazíte na každém rohu.“

 

Text a foto: Barbora Boháčková

Redakce Gastro&Hotel