Výjimečnost čokolády je známa více než 2000 let.

Čokoládu pro Evropu objevil Kryštof Kolumbus

Kouzlo kakaových bobů objevili nejspíše Mexičtí Olmékové, do Evropy je v roce 1502 přivezl Kryštof Kolumbus. Nejdříve se čokoláda podávala výhradně na španělském královském dvoře, postupně si na ní začali pochutnávat i lidé mimo nejvyšší kruhy – ve Francii, Itálii, Německu a Anglii. Skutečné dostupná se však stala až poté, co holandský vynálezce Coenraad Van Houten v roce 1828 oddělil kakaové máslo od kakaového prášku, a výrobu čokolády tím zlevnil. O pár let později, v roce 1847, vznikla první tuhá čokoláda jako směs kakaového másla, kakaového prášku a cukru. První mléčná čokoláda byla vyrobena v roce 1875 přidáním kondenzovaného mléka.

Redakce Gastro&Hotel