Každý z;nás ho někdy ochutnal, každý z;nás si ho čas od času s;chutí dá. Řeč je o párku, jedné z;nejběžnějších a také nejoblíbenějších pochutin nejen v naší;gastronomii. Dnes se pomalu vrací jeho poněkud zašlá sláva z;dob, kdy patřil k;opravdovým lahůdkám. Tuto linii a tradici u nás představují párky z;Kosteleckých uzenin, kde mají s;jejich výrobou takřka stoletou zkušenost.

Párek je ideální variantou pokrmu, po kterém sáhneme v;případě, že potřebujeme připravit například rychlou a chutnou večeři. V;tom nejlepším slova smyslu je vlastně předchůdcem dnešních fastfoodových jídel, které však narozdíl od párku pro náš organismus představují časovanou bombu plnou prošlých surovin, skrytých kalorií, tuků a cukrů.

Párek je buď dobrý, nebo špatný, což poznáte bezpečně hned po prvním soustu. Abyste si na dvou nožkách poctivé uzenářské klasiky opravdu pochutnali, je třeba dobře vybírat a neslevovat na kvalitě. Výsledná chuť totiž závisí především na;jakosti použitých surovin, v;tomto případě masa, a také na správném způsobu uzení.

Právě na těchto zásadách je založena i výroba Debrecínských a Kosteleckých párků. V Kostelci se podle originální receptury začaly zpracovávat už za první republiky a díky věhlasu, který si postupem času získaly, se zde výrábějí dodnes.; Debrecínské párky najdete na pultech obchodů volně vážené či vakuově balené a poznáte je podle jejich typicky podlouhlého tenkého tvaru. Kostelecké párky z;řady Premium jsou naopak uchovány v;plechovce. Díky této konzervaci mají dlouhou trvanlivost a v;domácí spižírně je můžete mít připraveny k;libovolnému upotřebení. Ať už si vyberete kterékoli z;nich, je nejlepší párky podávat vždy teplé, s;hořčicí, čerstvě nastrouhaným křenem a vybraným pečivem.

Doporučená cena Debrecínských párků je 147 Kč/kg nebo 62 Kč za 400 g balení, Kostelecké párky v;plechovce (850 g) pořídíte za cca 78 Kč. Výrobky jsou dostupné v;běžné maloobchodní síti. Kompletní sortiment dalších tradičních uzenin najdete na www.kosteleckeuzeniny.cz.;