Nejasný původ zvěřiny a chybějící daňový doklad, to byly nejčastější prohřešky, na které přišli kontroloři ze Státní veterinární správy.

Státní veterinární správa od začátku roku do října zkontrolovala více než 1200 restauračních zařízení. Přibližně v pěti procentech případů zjistili kontroloři pochybení. V případě podezření z pytláctví kontroloři navíc spolupracují s policií.

Kontrola zvěřina probíhá ve zvěřinových závodech, kde ji provádí proškolená osoba. V případě, že se jedná o divočáka, musí maso navíc projít kontrolou na larvy parazita svalovce, který může způsobit pro člověka nebezpečné onemocnění trichinelóza. Ta se projevuje horečkou, zvracením, bolestí svalů a může končit až smrtí.Hospodští musí při kontrole předložit takzvaný doklad o původu suroviny. Je-li maso již staženo, musí být na obalu uvedeno číslo zvěřinového závodu, kde bylo maso kontrolováno a zkratka státu. Restaurace, které chtějí stahovat a zpracovávat zvěřinu, musejí být registrovány u Krajské veterinární správy. Stejné je to i s nákupem zvěřiny od maloobchodního dodavatele. Zde jsou restauratéři povinni předložit obchodní doklad.

Zvěřina se do nabídek restaurací dostává právě v těchto dnech. Důvodem je právě probíhající lovecká sezona. Lov vysoké zvěře probíhá až do konce roku. Kontrola zvěřiny spadá do kompetence Státní veterinární správy od ledna 2015, kdy byla schválena novela zákona o potravinách.

Zdroj: lidovky.cz