Recept:

Ingredience:

  • 5ks kachních stehen
  • 2l kachního sádla
  • 4 lžíce vepřového sádla
  • 1 lžíce oleje
  • špetku hrubě mleté mořské soli
  • špetku pepře
  • 3ks sušeného bobkového listu
  • 1ks červeného zelí
  • špetka kmínu

Postup:

1. Kachní stehna omyjeme, osušíme, okrájíme blány a tuk. V misce nebo hmoždíři stlučeme na pastu česnek, jednu až dvě lžičky sušeného tymiánu, bobkový list, sůl, pepř a olej. Kachní čtvrtky potřeme směsí ze všech stran, dáme je do misky, zakryjeme fólií a necháme odležet.
2. Konfitování – vaření/dušení v sádle – vyžaduje nízkou teplotu! Proto si nastavíme troubu na 130°C. Do pekáčku nebo zapékací misky dáme sádlo a necháme ho v předehřáté troubě rozpustit. Vložíme do něj kachní čtvrtky masitou částí dolu, aby byly asi do poloviny výšky ponořené v rozpuštěném tuku (množství sádla přizpůsobte velikosti pekáčku; mně na vcelku malou nádobu stačily jen tři lžíce). Zakryjeme alobalem, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme bez otvírání trouby čtyři a půl hodiny.

3. Z pečeně sundáme alobal, většinu tuku slijeme a uschováme, stehna obrátíme masitou částí nahoru (opatrně! Maso už bude odpadávat od kostí) a pečeme na 200°C nebo pod grilem odkryté a posypané kmínem, dokud se neutvoří zlatavá křupavá kůrka.

Zelí dvou barev

Dušené červené zelí

  • 1 hlávka červeného zelí (cca 1–1,25 kg)
  • 1 velká cibule
  • 1 jablko
  • 1 větší syrová brambora, jemně nastrouhaná
  • ocet 8%, dle chuti
  • krupicový cukr třtinový, dle chuti
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce rybízové marmelády

Dušené bílé zelí

  • 1 hlávka bílého zelí (cca 1–1,25 kg)
  • sůl + 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • 1 cibule, pokrájená najemno
  • 1 větší syrová brambora, jemně nastrouhaná
  • ocet 8%, dle chuti
  • třtinový cukr, dle chuti
  • sůl, pepř

Postup:

Postup přípravy je u obou druhů zelí stejný, jen do červeného zelí dáme jablko a domácí rybízovou marmeládu.

Zelí nakrouháme na nudličky, cibuli pokrájíme na drobno. Na oleji osmažíme cibuli dorůžova, přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak přidáme zelí, lžíci octa, osolíme, okmínujeme, opepříme. Podlijeme jen malinko, jen co je nutné, aby se zelí nepřipalovalo. Pomalu dusíme, hlídáme, aby se nevydusila všechna voda, v případě potřeby podlijeme. Až je zelí poloměkké, přidáme k němu nastrouhané jablko (do červeného zelí) a nastrouhané brambory. Dále dusíme, až je zelí měkké, brambory a jablko se úplně rozvaří. Podle vlastního gusta dochutíme solí, cukrem a octem.

Tři druhy knedlíků

Bramborový knedlík

  • 1000g vařených brambor
  • 300g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den dopředu. Studené oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme, do důlku uprostřed rozklepneme vejce, posypeme částí mouky a ručně vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáváme mouku. Množství mouky je orientační, záleží na kvalitě brambor. Musí vzniknout hladké husté těsto, ze kterého půjdou vytvarovat knedlíky. Těsto rozdělíme na dvě nebo tři části (podle velikosti hrnce, v němž budeme vařit), z každé vyválíme váleček a uvaříme v páře (asi 20 minut). Někdo je vaří v osolené vodě, ale s tím nemám zkušenosti.

Houskový knedlík

  • 500g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2dl vlažné vody
  • 1/2 kostky kvasnic (21g)
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 starší rohlík, nebo houska

Postup:

Do mísy rozdrobíme kvasnice, posypeme solí a vařečkou promneme. Jakmile kvasnice začnou řídnout, zasypeme je větší polovinou mouky, přilijeme vodu, přidáme vejce a zamícháme. Za postupného přidávání mouky vypracujeme vařečkou vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout. Rohlík, nebo housku pokrájíme na kostičky a přisypeme ke kynoucímu těstu. Po nakynutí promícháme, přitom do těsta zapracujeme pokrájený rohlík a ještě chvilku necháme kynout. Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě nebo tři stejné části a z každé vytvarujeme knedlík. Zakryjeme utěrkou a necháme na vále nakynout. Mezitím dáme vařit vodu a nakynuté knedlíky uvaříme v páře (20 – 25 minut, podle velikosti). Horké knedlíky krájíme na kolečka nití, studené mokrým nožem.

Celozrnný bylinkový knedlík

  • 300g hrubé mouky
  • 500ml mléka
  • 5ks vajec
  • 30g čerstvé zelené petrželky
  • špetka soli
  • bílé a tmavé celozrnné pečivo

Postup:

Bílé a tmavé celozrnné pečivo na knedlík si nakrájíme na kostičky a necháme proschnout. Takto připravené kostičky navlhčíme mlékem, oddělíme si žloutky a bílky, do žloutků přidáme mléko, sůl, mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko. Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou petrželku, těstíčko, lehce vše promícháme, na konec opravdu opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Takto připravené těsto tvarujeme pomocí potravinářské fólie do tvaru válců a fólii na několika místech propíchneme opatrně vidličkou. Připravené knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 18-20 min.

Hlavní chod servírujeme na horký talíř a nesmíme zapomenout na omastek, který patří na knedlíky.