Chladné dny, mrazy a brzká stmívání. To vše přichází s podzimem. Stejně tak ponurná nálada, únava či zbytečné přejídání. Právě přejídání je naším častým prohřeškem. Myšlenkami na geny a obalování těla na zimu se ale určitě nechlácholme. Jak se udržet v kondici i během pochmurného podzimu?

Tip 1: Podzimní přejídání

„Třebaže se snažíme vyznávat zdravý životní styl a do svých aktivit zařadit pohyb, v podzimních, a hlavně v zimních dnech, je pro většinu z nás obtížnější udržet pevnou vůli. Díky brzkému stmívání můžeme pociťovat vyšší únavu a ospalost. Přemoct sebe sama ke sportování je mnohdy nelidský úkol. Čeho se na sobě ale dopouštíme aktivně, je přejídání. Takto se stane, že se na začátku jara probudíme skoro ze zimního spánku a divíme se, kde jsme k těm kilům navíc přišli, když cukroví z Vánoc jsme museli dávno shodit,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz

Tip 2: Nezanevřete na pohyb

Sluníčko nesvítí, možná fouká a je zima.  Není špatného počasí, ale špatně oblečeného sportovce, říká se. Proto při oblékání vrstvěte, funkční prádlo a sportovní oblečení je dnes lehce finančně dostupné. Vybavte se jím a vydejte se ven. Běh, rychlochůze či jen procházka – vše se počítá.

Co se týče frekvence pohybu, je ideální chodit každý den alespoň 30 minut rychlejší chůzí, nebo jak váš zdravotní stav a kondice dovolí. Pokud jste na tom s kondicí lépe, můžete zařadit cvičení 4–5krát týdně. Z toho by se 3krát mělo jednat o náročnější trénink a zbývající aktivity mohou být pohodovější. Důležité je si nastavit počet a intenzitu tréninků tak, abyste se nepřetížili. Může tak totiž dojít k přetížení svalů nebo případnému natržení.

Pokud je váš denní program tak vytížený, že už na sport prostě nezbývá čas, pokuste se pohyb propojit s vašimi běžnými činnostmi. Do práce vyrazte na kole, místo výtahu použijte shody, vystupte o zastávku dříve a projděte se. Není na tom nic světoborného, a přesto to pomůže.

Tip 3: Snídaně, jak má být

Základem dne je snídaně. Ta by neměla být těžká, ale zároveň vydatná, aby vám dodala energii. V ranních hodinách se hodí konzumovat ovoce, které má hodně cukrů, protože má pak tělo ještě spoustu času je do večera stihnout zpracovat. Hitem jsou smoothie drinky, co takhle zkusit to s borůvkami, které jsou výborné na detoxikaci organismu? Pro přípravu borůvkového smoothie stačí rozmixovat borůvky, špenát, kousek avokáda pro zjemnění a poté přidat chia semínka. Poměr jednotlivých surovin záleží na vašich chuťových preferencích.

Pokud se ale po ránu s ovocem nespokojíte a potřebujete zkrátka „něco víc“, sáhněte po celozrnném pečivu. Dopřát si jej můžete s čerstvými sýry nebo různými domácími pomazánkami. Jak na ně? Jejich příprava občas bývá delší než ranní rozcvička, takže pokud nejste ranní ptáče, je dobré si je připravit den předem. Stojí to ale za to.

Tip 4: Doping povolen

Tělu chybí sluneční paprsky, ze kterých v letních dnech čerpá vitamín D. Ten je hojně diskutován v souvislosti s úbytkem váhy, tuku v těle a zpomalením přibírání. Jeho dalším velkým přínosem je zvýšení hladiny serotoninu – hormonu štěstí. I ten muže hrát roli v chuti na jídlo, ale i reguluje náladu a kvalitu spánku.  Proto se v chmurných dnech neostýchejte pro vitamín D vydat do lékárny. „Vitamín D můžete čerpat i přirozenou cestou z potravin. Ideálně z ryb, vaječného žloutku, avokáda, másla a neslazených zakysaných mléčných produktů,“ doplňuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Tip 5: Spánek je všelék

Kvalitní spánek má velkou moc. Regeneruje tělo, mysl, a to se projeví na kvalitě vašeho zdraví, produktivitě i náladě. Platí opět to, že tělo na deficit odpočinku reaguje vytvářením rezerv do budoucna. A to konkrétně zpomalením metabolismu, které se projeví pomalejším spalováním tuků, tedy v důsledku nulovému úbytku na váze.

Tip 6: Potraviny, které zahřejí

V zimě volíme jídelníček, který dodá energii a relativně nás i zahřeje. Jenže tělo jde většinou po potravinách bohatých na tuky a sacharidy, což je opět nežádoucí. Chybu nikdy neuděláte tepelně upravenou zeleninou. Červená řepa, mrkev, celer. Stálicemi mezi potravinami, které hodně zahřejí, přitom mají minimum kalorií jsou například zázvor, česnek, skořice nebo třeba pepř.

Tip 7: Pitný režim platí i v zimě

Třebaže pochybujete o důležitosti pitného režimu v zimě, nepodceňujte ho. Vlastně jste neustále v horku a potíte se. Čelíte suchému teplu z radiátorů, teplému oblečení, několika vrstvám oblečení. Díky všem těmto faktorům má tělo tendenci se dehydratovat. „I s tím souvisí přejídání, neboť žízeň si mnohdy zaměňujeme s pocitem hladu či “chutí na něco“. Proto pozor na symptomy dehydratace jako je bolest hlavy, únava až ospalost, závrať či tmavá barva moči,“ upozorňuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE. I v zimě proto vypijte alespoň 1,5 l vody či jemného bylinkového čaje, vaše tělo vám za to poděkuje.

Fit podzimní recepty, které zahřejí

DÝŇOVÉ LÍVANEČKY

Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

Suroviny: 1x menší dýně hokkaido cca 0,5 kg, 3–4 vejce, mletá skořice, med nebo datlový sirup dle chuti, na ozdobu bílý jogurt do 3 % tuku, kakao APINAT, ovoce na ozdobení

Postup: Dýni vydlabejte a nakrájejte na kostičky (nemusíte loupat), které povařte ve vodě doměkka. Sceďte vodu a rozmixujte do hladka. Přidejte vajíčka, ochuťte skořicí a doslaďte medem nebo datlovým sirupem. Důkladně promíchejte, aby vzniklo husté těsto. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte trochu kokosového oleje, na kterém budete smažit malé lívanečky. Hotové lívanečky můžete ozdobit bílým jogurtem smíchaným s kakaem APINAT nebo marmeládou DIETESSE.3 a čerstvým ovocem.

JEDNODUCHÁ PEČENÁ HRUŠKA

Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

Ingredience: 1 zralá střední hruška, 1 lžička až 1 lžíce javorového sirupu, 1,5 lžíce vody, 1 lžíce rozinek, špetka čerstvě mletého hřebíčku a muškátového oříšku

Postup: Troubu předehřejte na 190 °C. V misce smíchejte sirup, vodu a koření a do tekutiny dejte na 20 minut máčet rozinky – ohlídejte, aby byly zcela ponořené. Hrušku omyjte a vykrojte jádřinec. Rozinky vyjměte a dejte do vydlabaného středu hrušky. Povrch hrušky postříkejte javorovým roztokem. Pečte ve skleněné pečící míse volně zakryté alobalem při 190 °C zhruba 20 minut nebo doměkka.

PLNĚNÁ PEČENÁ JABLKA

Ingredience: 8 větších pevných jablek, hrstka rozinek, hrstka sušených meruněk, hrstka sušených brusinek, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C.  Z jablek vyřízněte jaderník a postavte je vedle sebe do keramické zapékací mísy. Všechny ostatní přísady spolu zamíchejte a naplňte jí díry po jaderníku. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až jablka zezlátnou.

Tip: Plněná pečená jablka jsou vynikající přílohou např. k pečené vepřové panence nebo krůtě. 

Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

Redakce Gastro&Hotel