Není moc věcí v profesionální kuchyni, které by šéfkuchaře více vytočily, než když ledničky nechladí. Ledničky, mrazničky nebo šokery udržují jídlo čerstvé a připravené ke zpracování. Jakmile se objeví problémy s chlazením, nastává boj s časem, aby se chyba dostatečně brzy napravila a uložené potraviny nemusely být zlikvidovány. Nabízíme pět jednoduchých tipů, jak se těmto problémům vyhnout:

  1. Umístění

Je důležité, aby mezi ledničkou a stěnou byl prostor na cirkulaci vzduchu kolem kondenzátorů. Pokud nedochází k výměně vzduchu, může se lednička přehřívat, což ve výsledku může vést k vyšší spotřebě energie a následně i k závadě na chladicím agregátu.

  1. Poškozené těsnění dveří

V profesionální kuchyni se dveře ledniček otevírají a zavírají velmi často, což klade vysoké nároky na materiál. Časem může dojít k opotřebení těsnění a zabránění správnému utěsnění chlazeného prostoru. Nesprávné utěsnění způsobí pronikání vnějšího teplejšího vzduchu do chladničky, což má za následek větší zátěž chladicího agregátu a zvýšení nákladů na energii. Pravidelně kontrolujte těsnění i správné zavírání dveří chladniček.

  1. Chybně pracujíce sensor teploty

Může se stát, že se sensor teploty porouchá a přestane fungovat. Teplota v chladicím prostoru tak není správně nastavená. Pokud máte podezření, přeměřte teplotu a zkontrolujte nastavení termostatu. Pokud zjistíte nedostatky, okamžitě volejte údržbu.

  1. Rozbitý kompresor

Kompresor je nejdůležitější součástí ledničky a když nepracuje správně, je to poukázka na velký problém. Proto je potřeba věnovat se preventivní údržbě alespoň každé tři měsíce. Kompresor musí být zbaven mastnoty a všech nečistot. Pokud je věnována kompresoru dostatečná a pravidelná pozornost, můžete předejít poruchám.

  1. Problémy s výparníkem

    Objevila se v mrazáku námraza? Může být problém s výparníkem. Je potřeba ledničku odstavit, odmrazit a zkontrolovat, zda k cívkám výparníku může vzduch a zda je odtokové potrubí čisté. Pokud si všimnete, že je jen jedna část výparníku zamrzlá, pravděpodobně máte nízkou chladicí náplň, v takovém případě bude nutné provést kontrolu tlaku a doplnění chladicího média odborníkem.

Redakce Gastro&Hotel