Zatímco koktejl je bezpochyby vrcholem barmanova řemeslného mistrovství, je šumivé víno vrcholem vinařova umu. Je tedy jasné, že koktejly se šumivým vínem patří do zlatého fondu mixologie, a letní čas je pro ně jako stvořený.

Když říkám šumivé víno, mám tím na mysli všechny jeho geograficky definované typy – španělskou cavu, francouzské champagne a crémant, italské prosecco a spumante. Než se však jimi budeme zabývat, všimněme si několika důležitých zásad, jež se vyplatí při přípravě míšených nápojů s šumivým vínem dodržovat.

Chlaďte a mrazte

Vše, co je možno, vychlaďte a vložky, které se vkládají do nápoje, třeba i zmrazte. Důvod je jednoduchý: Vzhledem k tomu, že se do míšených nápojů s šumivým vínem obvykle nevkládá led, je třeba prochlazení nápoje zajišťovat již před použitím přísad. Z téhož důvodu se případně základ nápoje (např. kombinace lihoviny a ovocných šťáv) vyplatí kombinovat (a tudíž prochladit) v šejkru nebo v míchací sklenici.

Poměrně oblíbené zástřiky zejména citronovou nebo pomerančovou kůrou je vhodné nahradit aromatizací okraje sklenky tak, že se omytou kůrou jen otře jeho hrana. I zde je důvod zřejmý: Zástřik účinkuje neblaze na bublinky (jako kdyby je srážel do sklenice). Z téhož důvodu – když už se rozhodneme vložit kůru některého citrusu do nápoje – je dobře použít kůru co nejmenší.

Oblíbené koktejly

Mezi nejznámější koktejly ze šumivého vína patří Kir Royal, v němž sekt doplňuje černorybízový likér Creme de Cassis původem z Burgundska. Klasikou je také Bellini, jemuž svěží chuť a výraznou vůni dodává broskvové pyré, případně kvalitní broskvový džus. K velmi populárním letním šumivým koktejlům se řadí Aperol Spritz, v němž se snoubí Prosecco a kořeněný bitter s pomerančovými tóny. FRENCH 75 je protřepanou kombinací 4 cl ginu, 2 cl citronové šťávy a 2 cl cukrového sirupu, nalitou do koktejlky opatřené filmem anýzového likéru a doplněnou šampaňským. A zapomenout nesmíme ani na slavný koktejl Black Velvet připravený ze šumivého vína a piva Guinness (nebo jiného černého silného piva) ve zvoleném poměru.

 Doporučené kombinace šumivého vína

Šťávy:

    • Jablečná
    • Citrónová & lime
    • Pomerančová
    • Ananasová
  • Angostura
  • Dubonnet
  • Pimm´s
  • Amaretto
  • Apricot brandy
  • Bénédictine

 Likéry:

    • Kakaový
    • Cassis
    • Třešňový
    • Kávový
    • Curacao
    • Ostružinový
    • Cukrový sirup

 Šumivé víno se nedoporučuje kombinovat:

  • S vermuty
  • S vínem
  • S průmyslově vyráběnými limonádami
  • S vodou

 

Text: Alex Mikšovic Foto: Archiv