Po ránu nás dokáže nastartovat a odpoledne dodá nové síly. Zkrátka, málokdo z nás si život bez šálku vonící kávy dovede představit. Ale vyzkoušeli jste i něco jiného než vaši oblíbenou kávu 100% Arabika?
Kopi Luwak
Káva, která se nesklízí běžným způsobem. Indonéské zvířátko luwak neboli cibetka se živí hmyzem a tropickými plody, a také plody kávovníku. Tyto plody procházejí jejím trávicím traktem a v trusu cibetky se nachází nestrávená káva. Sběrači pak tuto kávu z trusu vyberou, odstraní z ní obal, a pak plody kávovníku upraží. Chuť kávy je výrazně kořeněná s náznakem čokolády a karamelu. Je považována za nejdražší kávu na světě.
Jamaica Blue Mountain
Káva pěstovaná na plantážích Jamajky v oblasti Blue Mountain. Pěstuje se v nadmořské výšce okolo 2000 metrů a je typická svými většími, tmavě zelenými zrny. Je to jediná káva, která se balí do dřevěných sudů oproti běžně používaným jutovým pytlům. Pyšní se delikátní vůní a oříškovou chutí.
Káva Kona
Plantáže se nacházejí na vulkanické půdě havajské sopky Mauna Loa. Zrna se třídí ručně, poté se suší a praží podle původních postupů. Pro Konu je typická nezaměnitelná vůně, příchuť oříšků či čokolády.
Text: Stáňa Krejčová Foto: Archiv