Nejnavštěvovanější gastronomický festival u nás, Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích, se letos neuskuteční. Dvanáctý ročník populární akce, která každoročně láká na Valašsko tisíce návštěvníků na ochutnávky v místních hotelech a penzionech, mezinárodní farmářský trh či soutěže o nejlepší frgál a klobásu, se měl konat 2. až 4. října. Pořadatelé se rozhodli jej zrušit s ohledem na nejnovější vývoj pandemie a omezení spojená s pořádáním velkých akcí. Z původně plánovaného programu se uskuteční jen zážitkové večeře ve Spa hotelu Lanterna, které letos připraví Národní tým kuchařů a cukrářů ČR, a frgálová manufaktura.

„Dlouho jsme vyčkávali a do poslední chvíle věřili, že šance uspořádat letošní ročník existuje. Poslední vývoj nás ale utvrdil v přesvědčení, že je letos nereálné Karlovský gastrofestival uspořádat v obvyklém rozsahu a kvalitě, na jaké jsou návštěvníci zvyklí, a dodržet při tom nezbytná hygienická opatření. Karlovský gastrofestival je mimo jiné unikátní tím, že vstup na něj je zdarma, a v takovém případě ani není reálné, abychom účinně korigovali počet návštěvníků,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a generální ředitel místního Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem.

Podobně Resort Valachy již dříve zrušil také charitativní divadelní festival Týden kultury na Valašsku, který se koná tradičně na konci srpna. V kalendáři veřejných akcí pro letošní rok zůstaly zachovány jen sportovní události pod širým nebem: triatlonový závod Valachy Man, který proběhl v červenci, maraton horských kol Bike Valachy plánovaný na 29. srpen a Běhej Valachy 17. října.

„Abychom ale pravidelné návštěvníky gastrofestivalu zcela neochudili o podzimní gurmánské zážitky, rozhodli jsme se, že v původním termínu nabídneme alespoň dílčí akce, u nichž můžeme regulovat počet návštěvníků. Díky tomu se uskuteční zážitkové degustace ve Spa hotelu Lanterna, kde sobotní galavečeři a nedělní oběd připraví hostující Národní tým kuchařů a cukrářů České republiky. Hosté ochutnají mimo jiné menu, s nímž národní tým vybojoval zlato na nejprestižnější asijské kuchařské soutěži v Singapuru v roce 2018, v nejbližších dnech začneme přijímat rezervace. Dále se budou v hotelu Galik konat kurzy pečení valašských frgálů, taktéž jen na základě předchozí rezervace. Restaurace ostatních hotelů a penzionů v našem údolí budou samozřejmě také otevřené s obvyklou nabídkou specialit, ale na Gastro tour s ochutnávkami pod širým nebem a bohatým doprovodným programem si lidé skutečně musí počkat až na příští rok,“ uzavřel Tomáš Blabla.

Redakce Gastro&Hotel