Karlovského gastrofestivalu

Mimořádně atraktivního hosta bude mít 11. ročník Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 4. až 6. října ve valašských Velkých Karlovicích. Vedle ochutnávek (nejen) valašských specialit, farmářského trhu, soutěže o nejlepší frgál a dalšího doprovodného programu nabídne i tradiční michelinské degustace ve Spa hotelu Lanterna a to s jedinou oceněnou šéfkuchařkou střední Evropy, Maďarkou Eszter Palágyi.


„V uplynulých ročnících jsme do Velkých Karlovic přivezli již devět šéfkuchařů s michelinskou hvězdou, letos to přesto bude v jistém směru premiéra: poprvé a velmi rádi u nás přivítáme ženskou držitelku tohoto prestižního ocenění. Eszter Palágyi je ve svých 32 letech skutečným fenoménem nejen ve své zemi: jde o první a dosud jedinou oceněnou šéfkuchařku střední Evropy, restaurace Costes pod jejím vedením získala v minulých letech třikrát za sebou ocenění Restaurace roku Maďarska dle průvodce Dining Guide a sama Eszter v něm byla třikrát vyhlášena jako Chef of the year. Věřím, že si příznivci špičkové zážitkové gastronomie tuto mimořádnou příležitost nenechají ujít. Eszter Palágyi připraví sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd,“ láká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy.
Další příležitostí pro náročné gurmány bude v pátek 4. října galavečeře, při níž se tradičně prezentuje „domácí“ tým Spa hotelu Lanterna. Pod vedením šéfkuchaře Josefa Tydlačky připraví degustační menu snoubené s výběrem legendárního šampaňského G.H.Mumm.
Karlovský gastrofestival je jedním z nejstarších a nejnavštěvovanějších gastrofestivalů v České republice a je unikátní mj. tím, že se koná doslova uprostřed přírody. Ochutnávky specialit se odehrávají u místních hotelů, penzionů a hospůdek v 3,5 km dlouhém a prostorném údolí Léskové, mezi nimiž se hosté můžou popovézt vláčky, historickými autobusy a koňskými povozy, nebo se procházet po cyklostezce Bečva. Součástí festivalu jsou i mezinárodní farmářský trh, populární soutěže o nejlepší valašský frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery, kuchařské show či frgálová manufaktura, ve které si můžou návštěvníci vyrobit svůj vlastní valašský frgál. Zážitkové galavečeře s michelinskými a dalšími šéfkuchaři ve Spa hotelu Lanterna jsou pak třešinkou na dortu této oblíbené gastro akce.
Na festivalu se za útratu tradičně platí jednotnou měnou – valašským gastrošem. Ten letos přechází z papírové podoby na elektronickou. „Místo bankovek obdrží lidé na směnárnách čip, který si nabijí libovolnou částkou a budou moci platit bezhotovostně. Nevyužité gastroše bude možné vyměnit zpět,“ doplnil Tomáš Blabla. Více informací: www.KarlovskyGastrofestival.cz

Michelinský host: Eszter Palágyi
S nadsázkou o sobě říká, že po mluvení a chození bylo vaření její třetí dovedností, kterou si v životě osvojila. Vařit ji bavilo od malička, hned po střední škole 14 let sbírala zkušenosti v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu a bezprostředně po návratu domů doslova zazářila na maďarském kuchařském nebi. Je první a dosud i jedinou ženou oceněnou Michelinem ve střední Evropě. Restauraci Costes přivedla třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou (2016 – 2018) byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku. To vše v době, kdy restauracím běžně vládnou převážně muži.

Michelinská galavečeře
Sobota 5. 10. 2019, Spa hotel Lanterna – restaurace Vyhlídka
Eszter Palágyi, šéfkuchařka restaurace Costes Budapest
• Něco malého na zub: Mangalica
• Amuse Bouche: Costes „Kocsonya“
• Chléb s máslem
• Předkrm: Kachní játra s červeným zelím, Tokaji Aszú a maďarskou brioškou
• Mezichod: Pstruh s kukuřicí a lanýžem
• Hlavní chod: Zvěřina, švestkové noky „Szatmari“, růžičková kapusta a slunečnice topinambur
• První dezert: Costes Honeycomb; citronový krém se slunečnicovými semínky
• Hlavní dezert: Costes „Somlói Galuska“ – maďarská čokoláda s ořechy, rumem a rozinkami
• Petit Fours

Michelinský oběd
6. 10. 2019, Spa hotel Lanterna – restaurace Vyhlídka
Eszter Palágyi, šéfkuchařka restaurace Costes Budapest
• Něco malého na zub: Mangalica
• Amuse Bouche: Costes „Kocsonya“
• Chléb s máslem
• Předkrm: Kachní játra s červeným zelím, Tokaji Aszú a maďarskou brioškou
• Hlavní chod: Costes Signature Dish; „Mangalica“, červená řepa a káva
• Dezert: Costes Honeycomb; citronový krém se slunečnicovými semínky
• Petit Fours

Galavečeře Spa hotelu Lanterna
4. 10. 2019 – restaurace Vyhlídka
Slavnostní uvedení nového podzimního menu snoubeného s výběrem luxusního šampaňského G.H.Mumm.
• Amuse bouche
• Terinka z jater foie gras s kaštanovým velouté a brusinkovým gelem, pečivo
• Jemný dýňový krém s grilovanou tygří krevetou a cappuccino pěnou, maková tyčinka z listového těsta
• Krémové bramboto se žampiony a kuřecím supreme, tvarůžková pěna, strouhaný lanýž, prach z červené řepy
• Pečený jelení hřbet provoněný smrkovým kouřem s celerovým pyré, lišky na másle, fava fazole, prach z jehličí
• Zalévaná pohanka s medem se švestkovou omáčkou, sorbet z granátového jablka, pošírovaná hruška se skořicí a badyánem