Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

Růžičková kapusta – postrach školáků

Stejně jako špenát, ani kapusta nepatřila ve školní jídelně k oblíbeným pokrmům. Ve skutečnosti se ale jedná o vděčnou zeleninu, která je schopna překonat i několikastupňové mrazy. I když kapusta nepatří mezi nejoblíbenější, obsahuje mnoho důležitých látek, jako jsou vitamíny – A, C nebo minerály – draslík, vápník a železo. Využití je různorodé. Můžete si ji připravit jako jednohubku se slaninou, do salátu, jako přílohu osmaženou na másle nebo zapečenou.

Pokladnice vitamínů a minerálů

Přestože se může zdát, že je polníček pouze „módní“ přísadou salátů, je jeho úloha mnohem důležitější, než si možná myslíte. Kromě typické hořkosladké chuti dodá vašim pokrmům velké množství vitamínu C, E, B, provitamín A, kyselinu listovou, fosfor, rutin, vápník, hořčík a železo. Nebojte se proto improvizovat a do jarních salátů přidat polníčku o něco více.

Štiplavá svěží chuť

Pokud hledáte bylinku, která dodá vašim salátům na svěžesti a zajímavé chuti, je to rozhodně řeřicha. Stejně jako výše uvedená zeleň, i tato bylina v sobě skrývá nespočet důležitých látek, jako jsou například vitaminy C, A, B a také E. V kuchyni ji můžete použít obdobně jako pažitku, například na chleba, do salátů, pomazánek nebo do polévek.

Kam pro čerstvou zeleninu?

Ekologické farmy vám zejména na jaře a v létě nabídnou širokou škálu plodin, ze kterých připravíte pokrmy různých barevných variací i chutí. Ovoce i zelenina se pěstují na zcela přírodní bází a při ošetřování se nepoužívají chemické postřiky v podobě herbicidů a pesticidů ani průmyslová hnojiva. Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovimebio.cz a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz. Nějaká se rozhodně objeví i ve vašem okolí. Kromě kvalitních potravin si tak domů odvezete také dobrý pocit, že jste podpořili místní farmáře.

Kvalitní biopotraviny nabízejí prodávající často také na farmářských trzích. Při prodeji by se však měli prokázat certifikátem uděleným jednou ze čtyř kontrolních organizací, jimiž jsou KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Pokud certifikát nejsou schopni předložit, jedná se o klamání zákazníka a bioprodukty u nich rozhodně nehledejte. Hodnotné potraviny v bio kvalitě lze samozřejmě zakoupit i v obchodech, poznáte je podle označení logy biolistu nebo biozebry. Jedině správná loga zaručí, že se skutečně jedná o biopotravinu.

NÁŠ TIP: Jarní salát s vajíčkem, žampióny a kapustou

  • 500 g bio růžičkové kapusty
  • 250 g bio žampiónů
  • 1 ks bio cibule (menší)
  • 2 ks bio vejce
  • 2 stroužky bio česneku
  • lžíce extra panenského bio olivového oleje
  • hrst řeřichy v bio kvalitě
  • sůl, pepř

Nejprve si najemno nakrájejte cibulku, kterou dozlatova osmahněte. Po chvíli přidejte na tenké plátky nakrájené žampióny. Jakmile chytnou barvu, přidejte na čtvrtky očištěnou kapustu, kterou před smažením propláchněte ve vroucí vodě a nechte asi 5 minut okapat. Jakmile kapusta změkne, přidejte česnek. Na závěr do směsi rozklepněte vajíčko, podle chuti osolte a opepřete. Nakonec přidejte řeřichu a můžete podávat.

Redakce Gastro&Hotel