Inspirujte se pro štědrovečerní večeři na Rohlik.cz

Smažený kapr s bramborovým salát je pro drtivou většinu českých domácností neodmyslitelným štědrovečerním pokrmem. Stále však vzrůstá i počet těch, kteří před kaprem dávají přednost lososovi či jiné rybě. Chutě všech spolehlivě uspokojí nabídka na Rohlik.cz. Najdete v ní i ty nejlepší brambory na salát.

Podle průzkumu, který před dvěma lety provedla společnost GfK, si až 94 % Čechů nedovede Vánoce představit bez tradičního bramborového salátu. K němu 73 % české populace podává především smaženého kapra či jinou sladkovodní rybu. Abyste si na vánoční stůl dopřáli tu nejčerstvější rybu podle svých představ, nemusíte už mrznout v dlouhé frontě u rybích kádí a kapra následně několik dní chovat doma ve vaně. Rohlik.cz má ve své nabídce dostatečnou zásobu českých kaprů z Klatov, a to půlek a filetovaných, které vám doručí až domů.

Pro ty, kteří si na kapra zrovna nepotrpí, má největší českých online supermarket celoročně připravenu širokou nabídku sladkovodních i mořských ryb. Mezi ty, které na vánoční stůl v českých domácnostech putují nejčastěji, patří zejména losos, ale též platýs, pstruh, halibut, okoun nilský či mořský vlk. Zákazníci Rohlik.cz si budou moci vybrat i z exotických ryb, jako je mečoun, kambala nebo tuňák. Vzhledem k tomu, že auta Rohlik.cz rozvážející nákupy jsou vybavena chladícími boxy, můžete se spolehnout, že k vašim dveřím ryby dorazí zcela čerstvé.

„Mimořádný zájem Rohlik.cz, stejně jako v předešlých letech, očekává v objednávkách takzvaných keřkovských rohlíčků. Ty jsou doslova fenoménem,“ říká marketingový ředitel Rohlik.cz Rostislav Brzobohatý na adresu speciální odrůdy brambor s nezaměnitelným podlouhlým tvarem, která byla v roce 1940 vyšlechtěna  v Keřkově u Přibyslavi. Vynikají zejména pevnou dužinou po uvaření, a proto se obecně považují za vůbec nejvhodnější pro bramborový salát. Přestože se v polovině 80. let od jejich pěstování pro náročnost upustilo, v roce 1995, kdy získaly ocenění na soutěži Země živitelka, byly znovu zasety a od té doby opět úspěšně putují na stoly českých domácností.

 

Marinovaný losos v kávě s Baileys a datlemi podle Jana Punčocháře

600 g filet lososa

300 g soli

150 g třtinového cukru

50 g kávových zrn

2 ks badyánu

3 snítky tymiánu

1,5 dcl Baileys Original

1 ks limety

1 dcl extra virgin olivového oleje

8 ks větších datlí

100 g jablka

 

Filet lososa omyjeme a osušíme, v hmoždíři rozdrtíme kávu a badyán a přidáme do směsi soli a cukru. Řádně zasypeme lososa, zakryjeme potravinářskou folií a necháme marinovat dvě a půl hodiny v lednici.

Marinovaného lososa vyjmeme z lednice a omyjeme. Nakrojíme plátek asi 1 cm široký a položíme na připravený talíř. Datle vypeckujeme, rozpůlíme a zalijeme Baileys, limetovou šťávou a olivovým olejem. Marinované datle položíme na lososa, přidáme nakrájené jablíčko a pokapeme limetovou šťávou a olivovým olejem.