INGREDIENCE (na 4 porce):
4 velká kachní prsa s kůži
hrst fenyklových semínek
hrst kuliček pepře sůl
Na celerovou kaši:
700 g celeru
3 lžíce mléka
3 lžíce 33% smetany ke šlehání
30 g másla
sůl a pepř
Na omáčku: 120 ml portského vína
300 ml kuřecího vývaru
3 lžíce rybízového džemu
naložené kapary na ozdobu
POSTUP: Pánev rozehřejeme na středním plamenu a pražíme v ni 2–3 minuty fenyklová semínka a pepř. V hmoždíři je podrtíme nahrubo. Ostrým nožem nařízneme kůži a tuk na kachních prsou. Podrcené kořeni smícháme se soli a vetřeme do naříznuté kůže. Necháme půl hodiny odpočinout. Mezitím oloupeme celer, nakrájíme ho na kousky a vaříme zhruba půl hodiny doměkka. Scedíme a necháme stranou. V rozpálené pánvi opečeme kachní prsa (kůži dolů) dohněda, pak je přendáme do pekáčku kůži nahoru. Většinu tuku z pánve slijeme, vlijeme portské a za stálého míchaní zahříváme a seškrabujeme přípečky. Necháme přejit varem, aby portské zhoustlo, vmícháme vývar a džem. Svaříme na hustou konzistenci (zhruba 20 minut). Troubu předehřejeme na 200 °C a dopečeme kachní prsa (6 minut na krvava, 9 minut na středně propečena a 12 minut na zcela propečena). Vyjmeme z trouby a necháme chvíli odpočívat. Mezitím rozmixujeme dohladka celer, promícháme s mlékem, smetanou a máslem, osolíme a opepříme. Za stálého míchaní prohřejeme. Šťávu, kterou maso pustilo, vmícháme do omáčky a podle potřeby prohřejeme. Kachní prsa nakrájíme na plátky, ozdobíme kapary a podáváme s celerovým pyré.