Jemný tvarohový knedlík plněný švestkami obalený v perníku se švestkovým chutney

autor: | Zář 12, 2013 | Recepty

Tvarohové knedlíky

Ingredience:

  • 10ks vypeckovaných švestek, které rozpůlíme
  • 125g cukru krystal
  • 325g měkkého plnotučného tvarohu
  • 125g čerstvého másla, povoleného na pokojovou teplotu
  • 500g polohrubé mouky
  • 3ks vajec
  • 100g perníku na strouhaní (klasický perník, dobře vysušený)
  • čerstvá máta

Švestkové chutney

Ingredience:

  • 1kg vypeckovaných a na kostky nakrájených švestek
  • 50g másla
  • 0,300l pomerančové šťávy
  • citronová kůra jen na ovonění
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 kousek skořicové kůry
  • 0,004l slivovice

Postup:

Knedlíky: Utřeme cukr s máslem, přidáme tvaroh, vejce a mouku. Vypracujeme těsto, které vyválíme na vále, rozkrájíme a plníme ovocem. Tvarohové knedlíky plněné ovocem vaříme ve vroucí vodě asi 5 minut.

Chutney: Všechny přísady kromě perníku vložíme do mělkého širokého kastrolu. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 30 až 40 minut, až švestky změknou. Nejprve mícháme jen občas, ke konci častěji. Chutney je hotové ve chvíli, kdy zhoustne, ale přitom je stále tekuté (ještě víc zhoustne během chladnutí). Na závěr vmícháme malý panák slivovice. Vezmeme perník a na jemném struhadle nastrouháme. Těsně před servírováním horký knedlík vezmeme a vyválíme ho ze všech stran v nastrouhaném perníku.

Do hlubokého talíře dáme malou naběračku švestkového chutney a na to položíme „operníkovaný“ knedlík a na vrch posadíme smítku čerstvé máty.