reklama

Jarní recepty: Kopřiva není plevel, ale listová zelenina

autor: | Bře 15, 2017 | Recepty | 0 komentářů

Nezapomínejme, že kopřiva není plevel, ale listová zelenina! V kuchyni jsou zejména populární polévky s kopřivami, nádivky či omáčky.

Kopřivový špenát z Plzeňska

Natrháme vrchovatý hluboký talíř mladých kopřiv, dobře je propereme a vložíme do vařící osolené vody. Po důkladném spaření kopřivy najemno nasekáme. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a mouku a připravíme si cibulovou jíšku. Mlékem ji rozředíme a dobře do hladka vymícháme. Do této kaše přidáme nasekaný špenát, prolisujeme 3 stroužky česneku, osolíme a ještě krátce povaříme. Podle potřeby podléváme trochou vývaru.

  

Kopřivová polévka z Pohoří u Opočna

Na sádle (či másle) zpěníme 100 g nakrájené slaniny, zasypeme ji moukou a osmahneme. Jíšku zalijeme asi 1,5 litrem vývaru a vsypeme hluboký vrchovatý talíř nasekaných mladých a pálivých kopřiv. Osolíme, opepříme, přilijeme 250 ml kysané smetany a dobře vše zašleháme. Podle chuti na talíři posypeme strouhaným sýrem. Zde v kraji používali nejčastěji slané homolky.