Nechcete udělat chybu při výběru vhodného nápoje pro vánoční tabuli či silvestrovskou oslavu? Nechte si poradit od Tomáše Brůhy, hlavního sommeliera společnosti BOHEMIA SEKT a trojnásobného mistra republiky v;sommelierství.

;

Důležitý je už výběr aperitivu. Vhodným aperitivem před každým menu je extra suché šumivé víno, které skvěle povzbudí chuťové pohárky v;ústech a přitom „nezasytí“. Vyzkoušejte například sekt Chateau Radyně extra brut nebo Bohemia Sekt brut.

K rybí polévce se krásně hodí odrůdy Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené či Ryzlink rýnský, v případě, že podáváme krémovou rybí polévku, přiklonil bych se k odrůdám burgundským – Chardonnay, Rulandské bílé. – Víno Mikulov Veltlínské zelené 2010 kabinet.

Takřka ve všech rodinách je hlavním chodem smažený kapr s bramborovým salátem. V;tomto případě je vhodné volit z;odrůd Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský či Rulandské bílé. – Habánské sklepy Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběr

V;případě, že jako dezert podáváme tradiční domácí cukroví, můžeme servírovat vína s vyšším přívlastkem a zároveň s vyšším zbytkovým cukrem – výběry z hroznů, výběry z bobulí, či vinařské „speciality“ – ledová a slámová vína a také vína v poměrně nové kategorii – výběr z cibéb. Ovšem i šumivá vína s vyšším zbytkovým cukrem jsou vhodná, tedy kategorie demi sec a doux.

Rada pro silvestrovský večer zní jednoznačně, vyberte si nápoj, který budete konzumovat po celý večer a nemíchejte! Ideální volbou je suché šumivé víno, kterým si pak o půlnoci připijeme na Nový rok. Nezapomeňte sekt předem správně nachladit, aby nedošlo k;nechtěnému vypěnění.

K;novoročnímu přípitku můžu vřele doporučit novinku letošního roku- Bohemia Sekt Chardonnay brut – Blanc de Blancs, výjimečný sekt z;jedné odrůdy.

Redakce Gastro&Hotel