V létě dokáže osvěžit nejen zmrzlina či limonáda, ale i vhodně upravená káva. Proto připravila společnost Segafredo Zanetti CR dvě varianty, jak si vychutnat kávu v letním období.

 Ledové espresso

Espresso, nápoj o objemu 25 – 30 ml, je celosvětový fenomén pocházející z Itálie, který přináší intenzivní zážitek. Jednoduchou letní variantou pro velmi horké dny je ledové espresso, kdy se do připraveného espressa vloží kostka ledu. „Espresso je nejvhodnější příprava kávy pro zachování všech zdraví prospěšných látek, jako jsou například antioxidanty, látky působící proti volným radikálům. Italové vymysleli espresso také proto, aby vysokým tlakem vody koncentrovali všechny povzbuzující látky z kávy do malého objemu teplého nápoje, který je povzbudí a pozitivně ovlivní jejich intelektuální i fyzickou výkonnost. Díky krátké době přípravy se do něj navíc neuvolňují třísloviny a další látky zatěžující náš organismus,“ vysvětluje Petra Knapová, marketingová manažerka společnosti Segafredo Zanetti CR.

Frappe

Velmi oblíbenou letní variantu představuje řecký způsob přípravy ledové kávy, tzv. frappé. Tato ledová káva s pěnou se připravuje z rozpustné kávy, vody, cukru, mléka, ledu a pije se brčkem. Není divu, že v tomto letním období je osvěžující frappé velmi žádaným nápojem v českém pavilonu na světové výstavě EXPO 2015 v Miláně, jehož je Segafredo partnerem. „V horkých dnech je to velice oblíbený nápoj, který je hojně servírován a nabízí osvěžení pro návštěvníky českého pavilonu, který patří k těm nejoblíbenějším,“ dodává

Recept na řeckou přípravu ledové kávy – frappé

  • 3g rozpustné kávy Segafredo Espresso Liofilizzato,
  • 100 ml vody,
  • 1 – 2 sáčky cukru,
  • 100 ml mléka,
  • cca 12 kostek ledu,
  • frappovač, shaker nebo tyčový mixér,
  • nádoba o objemu 0,5 litru,
  • brčko

Postup: Do nádoby se nalije 100 ml studené vody a nasype se do ní rozpustná káva a cukr. Směs se napění ve frappovači nebo pomocí shakeru či tyčového mixéru.  Poté se přidá led a vše se dolije 100 ml mléka. Podává se s brčkem.