ROLÁDA Z FARMÁŘSKÉHO KUŘÁTKA S JARNÍ NÁDIVKOU, PODÁVANÉ S MÁSLOVOU BRAMBOROVOU KAŠÍ A JARNÍ ZELENINOU
Kuřecí roláda:
– Vykostěné farmářské kuře (kuře s rodokmenem), nebo kukuřičné kuřátko
Tip šéfkuchaře:
Kuře s rodokmenem má deklarovaný životní prostor, k dispozici má volný výběh a krmivo, po kterém sice nevyroste do jateční váhy za 27dní, ale je blízké jeho přirozené potravě. Jeho svalovina je tak nažloutlá, pevná a voňavá. Maso navíc obsahuje tuk, který je nezbytným nositelem chuti každého jídla. Proto vybírejte maso opravdu pečlivě.
Nádivka:
- 5ks rohlíků
- 20g másla
- snítka plocholisté petrželky
- 2ks jarní cibulky
- 30g špeku
- 1dl mléka
- 2 vejce
- mladé kopřivy
- muškátový květ
- sůl a pepř (z mlýnku)
- Máslová bramborová kaše:
- 1kg brambor
- 3dl mléka
- 150g másla
- Jarní zelenina:
- cukrový hrášek
- jarní karotka
Postup roláda s nádivkou:
Rohlíky nejlépe 2-3 dny staré nakrájíme na větší kostky, navlhčíme mlékem a poté přidáme utřené máslo se žloutky. Přidáme také nadrobno nasekanou petržel, spařené mladé kopřivy, muškátový květ, sůl a pepř. Nakrájíme špek na kostičky a vyškvaříme. Na vyškvařeném špeku pak lehce orestujeme najemno nasekanou jarní cibulku a přidáme ji do nádivky. Nakonec si vyšleháme sníh z bílků a ten jemně vmícháme do nádivky.
Vykostěné kuře osolíme, opepříme a lehce potřeme olejem. Nádivku naplníme do kuřete, zabalíme a řádně svážeme provázkem. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 45minut pod alobalem nebo pokličkou, poté odklopíme a dopékáme asi 20min na 180°C.
Tip šéfkuchaře:
Roláda bude mnohem lépe chutnat, když ji budete péct na kostech z kuřete a budete ji podlévat kuřecím vývarem.
Postup máslová bramborová kaše:
Celé brambory i se slupkou upečeme v troubě doměkka. Upečené brambory rozpůlíme a lžící vyjmeme ze slupky. Brambory pak přepasírujeme přes cedník, stačí je ale i jen rozmačkat. Přidáme do nich teplé mléko, rozmícháme a nakonec přidáme máslo.
Postup jarní zelenina:
Na másle orestujeme cukrové lusky a plátky karotky. Nerestujeme je ale příliš, zelenina by totiž neměla být příliš měkká, ale měla by na skusu křupnout. Takto připravené jídlo pak podáváme s výpekem z kuřecí rolády.
šéfkuchař Jakub Janda