ROLÁDA Z FARMÁŘSKÉHO KUŘÁTKA S JARNÍ NÁDIVKOU, PODÁVANÉ S MÁSLOVOU BRAMBOROVOU KAŠÍ A JARNÍ ZELENINOU

Kuřecí roláda:

– Vykostěné farmářské kuře (kuře s rodokmenem), nebo kukuřičné kuřátko

Tip šéfkuchaře:

Kuře s rodokmenem má deklarovaný životní prostor, k dispozici má volný výběh a krmivo, po kterém sice nevyroste do jateční váhy za 27dní, ale je blízké jeho přirozené potravě. Jeho svalovina je tak nažloutlá, pevná a voňavá. Maso navíc obsahuje tuk, který je nezbytným nositelem chuti každého jídla. Proto vybírejte maso opravdu pečlivě.

Nádivka:

  • 5ks rohlíků
  • 20g másla
  • snítka plocholisté petrželky
  • 2ks jarní cibulky
  • 30g špeku
  • 1dl mléka
  • 2 vejce
  • mladé kopřivy
  • muškátový květ
  • sůl a pepř (z mlýnku)
  • Máslová bramborová kaše:
  • 1kg brambor
  • 3dl mléka
  • 150g másla
  • Jarní zelenina:
  • cukrový hrášek
  • jarní karotka

Postup roláda s nádivkou:

Rohlíky nejlépe 2-3 dny staré nakrájíme na větší kostky, navlhčíme mlékem a poté přidáme utřené máslo se žloutky. Přidáme také nadrobno nasekanou petržel, spařené mladé kopřivy, muškátový květ, sůl a pepř. Nakrájíme špek na kostičky a vyškvaříme. Na vyškvařeném špeku pak lehce orestujeme najemno nasekanou jarní cibulku a přidáme ji do nádivky. Nakonec si vyšleháme sníh z bílků a ten jemně vmícháme do nádivky.

Vykostěné kuře osolíme, opepříme a lehce potřeme olejem. Nádivku naplníme do kuřete, zabalíme a řádně svážeme provázkem. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 45minut pod alobalem nebo pokličkou, poté odklopíme a dopékáme asi 20min na 180°C.

Tip šéfkuchaře:

Roláda bude mnohem lépe chutnat, když ji budete péct na kostech z kuřete a budete ji podlévat kuřecím vývarem.

Postup máslová bramborová kaše:

Celé brambory i se slupkou upečeme v troubě doměkka. Upečené brambory rozpůlíme a lžící vyjmeme ze slupky. Brambory pak přepasírujeme přes cedník, stačí je ale i jen rozmačkat. Přidáme do nich teplé mléko, rozmícháme a nakonec přidáme máslo.

Postup jarní zelenina:

Na másle orestujeme cukrové lusky a plátky karotky. Nerestujeme je ale příliš, zelenina by totiž neměla být příliš měkká, ale měla by na skusu křupnout. Takto připravené jídlo pak podáváme s výpekem z kuřecí rolády.

www.farmaptyrov.cz

šéfkuchař Jakub Janda

Redakce Gastro&Hotel