Také máte rádi jablkový závin neboli Štrúdl? Přinášíme Vám recept na originál podle Marie Giehrl.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 lžíce sádla
  • 2 rovné lžíce pískového cukru
  • asi 1,5 dl vlažné vody
  • 4 vejce
  • jablka
  • skořicový cukr
  • rozinky
  • citronová kůra z poloviny dobře omytého citronu
  • strouhanka
  • máslo

Postup:

Na vál prosejeme mouku, doprostřed dáme sůl, cukr, lehce polijeme vlažnou vodou,ve které rozpustíme 1 lžíci sádla. Přidáme vejce a nožem zpracováváme těsto. Nesmí být příliš tuhé, ani se nesmí chytat rukou. Hladké těsto důkladně propracujeme, rozdělíme na dva díly, přiklopíme hodně nahřátým kastrolkem a necháme prohřát. Část těsta nejdříve rozválíme, pak hřbety rukou těsto vytahujeme, aby bylo zcela tenké bez silnějších okrajů. Položíme je na ubrus lehce posypaný moukou, pokropíme máslem, posypeme strouhaným perníkem nebo opraženou strouhankou, poklademe jablky, posypeme skořicovým cukrem, citronovou kůrou a rozinkami, opět posypeme strouhankou nebo perníkem, pokropíme máslem a pomocí ubrusu stáčíme. Těsto při stáčení potíráme máslem. Závin přendáme na plech potřený tukem, celý ho potřeme máslem a v předehřáté troubě zvolna upečeme. Dozlatova upečený závin ještě jednou potřeme máslem. Nejlépe chutná teplý.

Redakce Gastro&Hotel