TASTE of AMERICA – Festival americké kuchyně

V sobotu 18. 6. se v pražské restauraci Jáma (V Jámě 7) konal první ročník soutěže o nejlepší chilli con carne, který byl součástí doprovodného programu festivalu americké kuchyně TASTE of AMERICA (www.tasteofamerica.cz).

Své kuchařské umění předvedlo celkem 9 účastníků a hosté mohli neomezeně ochutnávat 9 různých druhů chilli con carne. U prezentace pokrmů nechyběly informace o použitých surovinách, stupni pálivosti (na stupnici 1-10), ale také smetana pro zjemnění chuti, čedar, chléb, extra feferonka a další pochutiny.

Celkem bylo navařeno 63 kg chili, které ochutnalo více než 200 účastníků akce. Hodnocení o nejlepší chilli con carne bylo rozděleno na 2 kategorie – v první kategorii hodnotila pouze odborná porota, v druhé kategorii hodnotili samotní návštěvníci, na závěr večera tak byl vyhlášen vítěz odborné poroty a vítěz lidového hlasování.

Jednoznačným vítězem prvního ročníku o nejlepší chilli con carne se stala restaurace Bohemia Bagel, jejíž chilli ohodnotila porota i návštěvníci jako nejlepší a šéfkuchař Scott Kelly tak získal dvojnásobné ocenění. Na druhém místě hodnocení odborné poroty se umístila restaurace Hooters (šéfkuchař Vladimír Marek) a na třetím místě shodně Restaurace Jáma (šéfkuchař Tomáš Zelík), nezávislý kuchař Jim Davison a Luke Springer z Rádia Svobodná Evropa.

V žebříčku hodnocení návštěvníků se na druhém místě umístila Restaurace Jáma a na třetím opět Luke Springer.

Účastníci soutěže:

ALAKARTE – Pavel Suchánek

Bohemia Bagel – Scott Kelly

Hooters – Vladimír Marek

Iron Curtain – Scott Kelly

James Joyce The Irish Pub – Frank Houghton

Jim Davison (nezávislý)

Luke Springer – Rádio Svobodná Evropa

Restaurace Jáma – Tomáš Zelík

Stuart Schaag – US Embassy

Odborná porota:

Jaroslav Tamchyna, Prezident Franchise Clubu

Dr. Michal Vít, Hlavní hygienik ČR

JUDr. Craig Torosian, chilli afficionado z Arizony

Paul Day, šéfkuchař restaurace Sanscho

David Bowles, kuchař na volné noze