Mezinárodní den mytí rukou, který se slaví 15. října byl vytvořen Spojenými národy roku 2008. Každý rok se při této příležitosti pořádají po celém světě speciální akce a workshopy správného mytí rukou. A jak jste na tom s mytím rukou u vás?

Nedodržení zásad osobní hygieny patří mezi velmi časté chyby, se kterými se hygienické kontroly v restauracích setkávají.  Zní to překvapivě v 21. století, ale je to tak. Být v dobrém zdravotním stavu a dodržovat osobní hygienu, to je první předpoklad pro práci ve všech zařízeních společného stravování.

Znamená to mít k dispozici tekoucí teplou i studenou vodu a před započetím práce i po všech činnostech, při nichž dojde ke znečištění rukou, se umýt mýdlem (samozřejmě pod tekoucí vodou) a utřít si ruce čistým ručníkem na jedno použití. Zaměstnanci také musí používat vhodné osobní ochranné pracovní pomůcky podle typu činnosti, kterou vykonávají, to znamená, že musí mít čistý oděv, na rukou nesmí mít žádné šperky, dlouhé nehty, o umělých nemluvě.

Uvedené chyby často souvisí s velmi nízkou úrovní znalostí personálu a benevolentním přístupem provozovatelů k zaměstnancům. To se nejčastěji děje v malých podnicích. Nedostatečná hygiena rukou a chyby v sanitaci (kromě špatného nebo neprováděného úklidu jde třeba i o chybějící mycí prostředky u umyvadel), jsou věci, které už nejednoho podnikatele stály na pokutách zbytečně mnoho peněz. Dobrým informačním zdrojem mohou být webové stránky krajských hygienických stanic a profesních sdružení, ale hlavním poradcem by nám měl být kromě našich znalostí i náš zdravý rozum, odpovědnost za zdraví našich hostů a smysl pro pořádek.

Jedním z nejsnazších způsobů, jak snížit množství bakterií a případnou kontaminaci potravin a hotových pokrmů je správné mytí rukou. Je to jedna z nejefektivnějších a nejdostupnějších metod prevence onemocnění a šíření bakterií. Pravidelné mytí rukou může snížit riziko nákazy respiračními chorobami až o 30 %. Ruce si je potřeba umýt vždy po použití kapesníků, před přípravou jídla, při přechodu z jednotlivé činnosti přípravy jídla, po návštěvě toalety, po kontaktu s domácími zvířaty a jejich jídlem, před a po kontaktu s nemocným, po manipulaci s odpadky.

Správný postup mytí

Nejdříve ruce opláchněte vlažnou vodou a mýdlem. Pořádně vydrhněte všechny částí ruky: prsty, konečky prstů, prostor pod nehty a mezi prsty, včetně palců, vydržte ruce mýt 20–30 vteřin. Pak pořádně opláchněte. Dobře osušte papírovým ručníkem, který vás zbaví části bakterií, které na rukách po umytí zůstaly.

Tři nejčastější hygienické chyby

1) Nemyjeme si ruce dostatečně často a dlouho

Umyli jste si ruce po příchodu do práce? A před vařením? Když skončíte úklid? Pokud si ruce namočíte, rychle namydlíte a opláchnete, nezbavíte se hrubších nečistot ani většiny bakterií. Mytí rukou by mělo trvat třicet vteřin od namočení po výsledné opláchnutí. Pozornost věnujte poctivému namydlení. Mezi nejvíce zanedbávaná místa při mytí patří: nehty, hřbet pravé ruky, palec levé ruky.

2) Ruce si nedostatečně osoušíme

Stačí umyté ruce jen otřepat a otřít do ručníku? O nevhodnosti látkových ručníků není třeba diskutovat. Jejich papírové varianty daleko lépe ruce osuší a snižují výskyt mikrobů, protože je mechanicky odstraňují. Pokud chcete použít jen jeden papírový ručník a chovat se tak ekologicky, důkladně si ruce otřepejte, než se začnete utírat. Vysoušeče s horkým vzduchem také nejsou nejvhodnější hygienickou volbou, protože zbylé bakterie na vašich rukách neodstraní, ale navíc teplem podpoří jejich růst a rozptýlí je do okolí. V případě vysokotlakých vysoušečů bylo v jejich okolí až 27krát více bakterií než kolem zásobníků na papírové ručníky.

3) Nepoužíváme vhodné mýdlo

Pokud si myjete ruce pevným mýdlem, které leží v loužičce vody nebo na špinavém tácku, dáváte si na ruce bakterie těch, co jej použili před vámi. Bakterie a plísně mohou být také v zásobníku na tekuté mýdlo. Nejlepší řešení je pěnové mýdlo a ideálně i bezdotykový zásobník.

Mytí rukou v číslech

  • Ženy si podle výzkumu myjí ruce 9,5x denně, průměrný muž jen 7,6x.
  • Po použití toalety si myje ruce 83 % žen, ale jen 74 % mužů.
  • 85 % respondentů uvedlo, že si myjí ruce dostatečně často. Zajímavé je, že celých 71 % si myslí, že si ostatní lidé ruce dostatečně nemyjí.
  • 80 % lidí se cítí nepříjemně, když nemají umyté ruce a jsou ve společnosti.
  • 20 % běžných respiračních onemocnění se dá předejít právě mytím rukou.
  • Papírové ručníky snižují výskyt mikrobů o 77 %, protože je mechanicky odstraňují.

 

Text: Jiřina Podaná Zdroj: Tork.cz  Foto: Archiv

Redakce Gastro&Hotel