Venku mrzne a sněží a do vaší restaurace přicházejí hosté. Objednávají kávu a k ní něco sladkého. A co jim třeba nabídnout „dva v jednom“?

Zmrzlina, sirupy, likéry

Skvělá káva ve formě dezertu se skrývá pod názvem Affogato. Příprava je jednoduchá a výsledek chuťově okouzlující. Dva kopečky vanilkové zmrzliny se zalijí šálkem silné kávy, takže zmrzlina je vlastně v kávě utopená – odtud i název Affogato, což v českém překladu znamená utopený nebo ponořený. Základem Affogata by mělo být espresso nikoli instantní káva. Zmrzlina a káva jsou krémové, aby něco v ústech hosta křuplo a doladilo zážitek, doporučuje se zmrzlinu posypat oříšky, mandlemi nebo jemně praženými kávovými zrny. Někdy se vanilková zmrzlina nahrazuje jogurtovou nebo stracciatella, každopádně by to neměly být výrazně ochucené zmrzliny.

Hostům toužícím po kombinaci kávy a sladkého v jednom nápoji je možné nabídnout Cafe Mocha.

Jedná se o espresso s jedním dílem čokoládového sirupu a dvěma díly napěněného mléka. Kávu je možné ještě dozdobit šlehačkou a posypat čokoládovými hoblinkami.

V kavárně Boromeum v Hradci Králové je nabídka káv tohoto typu skvostná – hosté si mohou objednat třeba Cafe Ginger, jehož základ tvoří espresso, med, čerstvý zázvor a šlehačka, Cafe Black Jack z espressa, třešňovice a brandy, Cafe Farizej s třtinovým cukrem, vysokoprocentním kakaem a rumem nebo třeba Cafe Midnight in Malibu, které je vytvořeno z espressa, Malibu a šlehačky. Zajímavé je také Cafe Calimero s Bombardinem a šlehačkou, nebo káva s Becherovkou, mléčnou pěnou a strouhanou čokoládou.

Jednoduchou kombinací vznikne Espresso con Panna – dávka espressa pokrytá malým množstvím šlehačky.

Chuťově výjimečné je také Cappuccino s brandy a muškátovým oříškem. Klasicky připravené cappuccino ochutíme přiměřeným množstvím brandy a na mléčnou pěnu nastrouháme nepatrné množství muškátového oříšku. S tímto kořením pracujeme opravdu velmi opatrně, takže dvakrát strouhnout a dost.

Za zmínku stojí určitě Espresso Granita, které má svůj původ na Sicílii. Připravíte ho z pěti až šesti šálků espressa, lžíce krupicového cukru a čtvrt litru šlehačky. V espressu rozpustíme lžíci cukru a necháme vychladnout. Pak vše přelijeme do nějaké kovové nádoby a dáme do mrazničky.  Každou půl hodinu směs promícháme, dokud se nevytvoří malé ledové krystalky. Granitou pak plníme sklenice a zdobíme šlehačkou, kterou můžeme ještě osladit lžičkou vanilkového cukru.

Významnou roli ve zdobených a sladkých kávách hrají sirupy s různými příchutěmi – karamel, oříšek, tiramisu, amaretto, agáve, vanilka, máta…

Peppermint Mocha připravíme z espressa, 2 kapek mátového sirupu, lžíce čokoládového sirupu a šlehačky, kterou můžeme ještě pokapat čokoládovým sirupem.

Dalším tipem může být Espresso s banány – espresso s mléčnou pěnou pokryjeme kolečky banánů orestovaných na zkaramelizovaném cukru.

Vánoční espresso vytvoříme z espressa, navrch dáme šlehačku a posypeme perníkovým kořením nebo špetkou mletého hřebíčku.

Redakce Gastro&Hotel