Čokoláda je fenomén, kterému se klaní kdekdo. Omamně vonící, sametově hebká pochoutka hraje významnou roli nejen v kulinářství, ale s elegancí se pohybuje také ve světě kosmetického průmyslu a wellness. To proto, že kromě pozitivního vlivu na fyzickou kondici nám umí pohladit i duši.

Lahodnou chuť kakaových bobů i jejich léčivé vlastnosti objevili Aztékové. Aztécký vládce Montezuma prý denně vypil až čtyřicet šálků horké čokolády. Je-li to pravda, musel být zdravý jako řípa, protože čokoláda obsahuje vitamíny ze skupiny B a vitamín K, minerály i stopové prvky. Z pouhých třiceti gramů kvalitní hořké čokolády získáte 27 % doporučené denní dávky (DDD) manganu, 25 % DDD mědi, 19 % DDD železa, 16 % DDD hořčíku a 9 % DDD fosforu. Čokoláda obohatí váš organismus také o vápník, draslík, zinek a selen, byť nijak významně, ale zato vás „nakopne“ kofeinem. A co teprve dokážou flavonoidy, kterým se připisují protivirový, protizánětlivý a antioxidační účinek.

Kakaem za lepší prokrvení mozku

Kromě ochrany před civilizačními nemocemi čokoláda také stimuluje naše kognitivní funkce a zlepšuje náladu. Norští vědci provedli pokus, do kterého se zapojily dvě tisícovky lidí starších sedmdesáti let. Pod dohledem konzumovali hořkou čokoládu, víno nebo čaj. Jedna studie zdravých dobrovolníků ukázala, že pouhých pět dní konzumace kakaa s vysokým obsahem flavonoidů stačilo k tomu, aby se těmto lidem zlepšil průtok krve do mozku. Švýcarští vědci zase zjistili, že výrazně úzkostným lidem po dvou týdnech konzumace tmavé čokolády významně klesne hladina hormonů stresu a zmírní se jeho metabolické účinky.

Čokoláda a pokožka

Kosmetický průmysl pracuje s čokoládou už dlouho. Výtažky z ní se objevují v tělových krémech pro omezení celulitidy nebo v sérech proti vráskám a nežádoucím kruhům pod očima. Výrobci využívají protizánětlivé a energizující vlastnosti kofeinu, který dokáže proniknout do těla i přes kůži. Vědecké studie ukázaly, že tento stimulační alkaloid umí vyspravit buňky poškozené UV zářením, případně je odbourat. Je-li kofein aplikován na kůži, absorbuje UVB paprsky.

Samostatnou kategorií, která osciluje na pomezí světa kosmetiky a wellness, jsou čokoládové masáže, kterých si dopřávala například i slavná Madame Pompadour. Jejich omlazující účinky však znaly i starý Egypt a Čína.

Masáž cukr nesnese

Masáže s využitím čokolády odplavují z těla škodlivé látky, omlazují pokožku, uvolňují zatuhlé svalstvo. Dokonce už jen charakteristická vůně pochoutky nás dokáže zbavit stresu. S čokoládou zažíváme pocity štěstí, protože podporuje produkci endorfinu a serotoninu, takzvaných hormonů radosti. Ale na čokoládě, která se používá k masážím, byste si nepochutnali. Má sice tu nejvyšší kvalitu, tedy nejvyšší podíl kakaové složky, ovšem neobsahuje cukr. Aby měla masáž žádoucí účinky, musí masér použít osmdesáti až stoprocentní čokoládu, kterou rozpustí spolu s mandlovým či kokosovým olejem. Alternativu může představovat kvalitní kakaový prášek, jenž se rozmíchá s čokoládovým máslem, nebo různé speciální čokoládové krémy či oleje.

Naloženi do čokolády

Čokoládová masáž může probíhat různě. Může být také různě dlouhá. Procedury si můžete užívat třeba jen čtyřicet minut, nebo taky dvě hodiny. Záleží na množství úkonů, které si zákazník objedná. A na kondici peněženky zákazníka. Čokoládou lze masírovat záda, šíji, hýždě, nohy, ruce i břicho, vlastně cokoli s výjimkou obličeje, prsou, dlaní, prstů a chodidel. Zatímco v některých případech se na tělo hned v úvodu nanáší horká čokoláda, jindy se před masáží provádí ještě peeling, který z pokožky odstraní odumřelé buňky, prokrví ji, a tak ji připraví na samotnou masáž. Oblíbené jsou kávové či kokosové peelingy, které svou vůní skvěle doplňují čokoládové aroma. Jinak se čokoládová masáž od běžné příliš neliší, ale měla by po ní následovat relaxace v podobě zábalu, při němž se všechny svaly a klouby v těle pořádně prohřejí a výživné látky se vstřebají do pokožky. V některých masážních salonech zákazníkům podávají ještě šálek klasické horké čokolády, aby si na své přišly všechny smysly. Procedura je zakončena očistou, někdy mokrým ručníkem nebo žínkou, jinde je k dispozici sprcha.

Pozvěte své zákazníky do ráje

Přestože čokoládová masáž představuje bránu do ráje, existují lidé, pro které vhodná není – těhotné ženy a také ti, které trápí kožní infekce, ekzémy, alergie a záněty. Všem ostatním ji ale můžete nabídnout hned poté, jakmile absolvujete příslušný kurz. Naučíte se v něm, jak při čokoládové masáži postupovat, co obnášejí peelingové procedury před masáží i zábalové techniky, seznámíte se s druhy čokolády i jejich účinky a dozvíte se, jak jednotlivé přípravky použít. Existují také on-line masérské kurzy. Jsou určeny nejen profesionálním masérů, ale i široké veřejnosti.

Redakce Gastro&Hotel