Ve více než dvaceti hotelech, padesáti restauracích a stovce kongresových prostor řetězce OREA Hotels se od 1. 7. 2012 nekouří. Největší český hotelový řetězec se rozhodl přispět ke zdraví svých hostů a zavést ve všech svých prostorách nekuřácký režim.

Vedení společnosti OREA Hotels provedlo mezi svými hosty průzkum mínění. „Kouř a zápach z;popelníků hosty často obtěžuje a v průzkumu jsme navíc zjistili, že dokonce i kuřáci preferují nekuřácké pokoje a stravování v;restauraci, kde se nekouří“,říká Ing. Filip Kühnel, generální ředitel společnosti. Hotely OREA se tak stávají místy, kde se s;kouřem a zápachem hosté už nesetkají a podle jejich prvních reakcí se jedná o vítanou změnu. To potvrzuje, že případné schválení zákona, který zakáže kouření ve veřejných prostorách, neovlivní hotely negativně, jak se příznivci kouření snaží tvrdit.
;
Tento odvážný postoj uvítala i odborná veřejnost. „Kouření je jedním z;klíčových faktorů, které ovlivňují vznik rizika onemocnění srdce a cév,“ říká doc. MUDr. Věra Adámková, CSc., přednostka Pracoviště preventivní kardiologie IKEM. Nemoci srdce a cév jsou hlavní příčinou smrti dospělých Čechů – umírá na ně okolo 45 % mužů a 56 % žen. Statistiky jsou neúprosné: ročně zemře na akutní srdeční infarkt okolo 5–6.000 lidí, na cévní mozkovou příhodu asi 6.000 mužů a 10.000 žen, vysokým krevním tlakem trpí ve starším věku okolo 50–60 % osob, poruchou metabolizmu tuků zhruba 30 %, cukrovkou 2. typu asi 8 % lidí a obezitou ve vyšších věkových kategoriích až 60 % osob. Navíc zhruba 30 % české populace kouří a tento trend narůstá u dospívajících: kouří asi 26–28 % mladých lidí. „Všem svým pacientům říkám, že normální je hýbat se a nekouřit,“ dodává doc. Adámková.;;

Redakce Gastro&Hotel