Podle rychlého průzkumu Asociace hotelů a restaurací České republiky bylo na horách v období vánočních svátků a Silvestra téměř obsazeno a hosté se rozhodně nenudili. Preferována jsou více zařízení, která kromě lyžování mohou nabídnout například služby wellness nebo jiné sportovní vyžití. Velmi důležitou roli pro spokojenost hostů hraje stále více kvalitní gastronomie.

Letošní vánoční období a vítání nového roku někteří hoteliéři dokonce označili za ještě úspěšnější než v loňském roce. Zároveň jsou hosté stále náročnější a preferují více kvalitu před nízkou cenou.

Zatímco během vánočních svátků a Silvestra bylo prakticky nemožné získat novou rezervaci v mnoha z horských hotelů, v současné době jsou všechna ubytovací zařízení připravena přivítat turisty a nabídnout zajímavé lyžařské zážitky. Většina horských lyžařských areálů je v plném provozu, byť na některých sjezdovkách převládá umělé zasněžování, jsou lyžařské podmínky převážně dobré.

V Krkonoších můžete lyžovat za stejné ceny jako loni, s výjimkou jednodenních skipasů, které mírně zdražily. Hoteliéři nabízejí hostům na delší pobyty zajímavé cenové balíčky a doprovodné služby, které jsou srovnatelné s oblíbenými horskými destinacemi v zahraničí. Stále více zařízení se zaměřuje na rodiny s dětmi.

Beskydy a Jeseníky mají všechny velké lyžařské areály v plném provozu za stejné ceny, jako byly v loňské zimní sezóně. Většina návštěvníků těchto hor letos přijíždí z České republiky. Vzhledem k obavám některých lyžařů ze současného vývoje počasí, je navíc v těchto dnech například v Beskydech poměrně málo lyžařů, takže veškeré kapacity jsou k dispozici bez čekání a rezervace hotelů je stále ještě možné provést prakticky ze dne na den.

Pro případ nepříznivého počasí nabízí stále více hotelů možnosti dalšího sportovního vyžití, relaxace a kvalitní české gastronomie.

První dva lednové týdny jsou tedy ideálním obdobím pro návštěvu našich hor.

Redakce Gastro&Hotel