Včera se po dvou a půl měsících otevřely vnitřní prostory hospod a restaurací v Česku. Poslední dva týdny, kdy jsou otevřené restaurační zahrádky, potvrdily, že návrat hostů bude pozvolný a bude trvat týdny až měsíce, než se návštěvnost vrátí na původní úroveň. Podle prvních odhadů se tržby otevřených podniků zatím pohybují na úrovni 30-40 % obvyklých hodnot a zdaleka ne všechny restaurace otevřely v minulých dnech zahrádku. Řada z nich na to nemá podmínky nebo čekala až na otevření vnitřních prostor.
Aktuální čísla také potvrzují výrazný propad produkce piva za měsíce březen a duben, kdy platila krizová opatření vlády. Výroba piva v sudech a v tancích (ontrade) se za tyto dva měsíce snížila o 70 %, naopak mírně rostl segment offtrade (lahve, plechovky) a to v souhrnu o 15 %. Nicméně tento růst ani zdaleka nenahradil propad v segmentu ontrade a celková produkce pro lokální trh se tak za březen a duben meziročně snížila přibližně o 400 000 hektolitrů. Od května se výroba začíná opět zvyšovat, nicméně podle zpráv z pivovarů je odběr sudového piva stále na polovině obvyklých hodnot v tomto měsíci. Pivovary aktuálně odhadují celkový pokles produkce za rok 2020 v rozmezí 10-15 %, bude ale záležet na tom, jak rychle se hosté vrátí do hospod a jaká bude letní sezona.
„Všichni se už těšili na znovuotevření hospod, i když s řadou nových omezení a pravidel, která musí provozovatelé dodržovat. Chápeme a respektujeme většinu z nich, nicméně třeba omezení provozní doby příliš smysl nedává a je diskriminační zejména pro bary, kam lidé chodí hlavně v pozdějších večerních hodinách,” říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. „Celkově se nálada hospodských za poslední týdny, i díky projektům jako Zachraň hospodu, výrazně zlepšila a většina z nich hodlá dnes otevřít. Velká část podniků zaznamenala při otevření zahrádek nápor hostů, naopak restaurace ovlivněné turismem, tak úspěšné nebyly. Věříme ale, že udělají vše proto, aby si získaly českou klientelu, pro niž je posezení u čepovaného piva součástí kultury.“