Výrobky z mléka z horských oblastí slovenského Liptova přináší na český trh stejnojmenná slovenská značka Liptov. Její sýry, sýrové speciality i bryndza jsou úzce spojeny s dlouholetou tradicí sýrařských mistrů liptovského regionu. A i to je důvod, proč v produktech této značky nenajdete žádné konzervační látky ani jiné umělé přísady. V těchto dnech se do popředí portfolia značky Liptov dostávají dva speciální produkty – bryndza a Pološtiepok na gril.

Bryndza má ve slovenské gastronomii dlouholetou historii a dodnes je považována za tradiční slovenský výrobek. „Slovenská bryndza“ je dokonce zapsána v registru tradičních chráněných produktů Evropské unie. Liptov připravuje tento ojedinělý hrudkový sýr z horského mléka, které dávají ovce a krávy pasoucí se pod Tatrami. Jsou to právě tyto pastviny, které dodávají slovenské bryndze její lahodnou chuť a vůni. Podíl ovčího mléka v bryndze je minimálně 50 %, čímž splňuje označení „slovenská bryndza“. Liptovské kopce pod Tatrami jsou pro tento účel ideální, rostou na nich bylinky, které mléku dodávají jedinečnou chuť, barvu a aroma.

„Bryndza není známá jen na slovenských talířích, do jídelníčku ji zařazuje každý, kdo se zajímá o zdravou výživu. Konzumace bryndzy pomáhá předcházet civilizačním chorobám, nepodporuje ukládání tuku, má protirakovinné účinky a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu,“ říká Valérie Mihališinová, senior brand manager značky Liptov.  K prověření autentičnosti a původu horského mléka, které se používá při výrobě bryndzy a ostatních sýrů, slovenská značka Liptov spustila pro slovenské a české spotřebitele online kampaň LIPTOVEČKA (www.liptovecka.sk).

Druhým výrobkem, který Liptov představuje na českém trhu, je pařený sýr vyrobený z horského mléka a soli a speciálně připravený na gril. Pološtiepok na gril, jako už zní z názvu výrobku, je určený ke zdravému grilování (zdravé grilování bez karcinogenů = ne na přímém ohni a při teplotě do 400°C). Stačí ho jen vyndat z obalu a položit na gril (doporučujeme použít grilovací plát a nepokládat ho na přímý oheň), nebo jen na pánvičku v kuchyni po celý rok. Sýr je uzený na pravém bukovém dřevě, které mu dodává lahodnou chuť a příjemnou pevnou konzistenci.

Valérie. Mihališinová k tomu dodává: „Receptura Pološtiepku na gril je postavená na dlouholetých zkušenostech výroby pařených sýrů Liptov  – parenic, korbáčků, oštiepků. Pološtiepok na gril je uzený na pravém bukovém dřevě a je speciálně připraven ke grilování. Složení sýru je čisté, bez jakýchkoliv přísad, najdete v něm jen kvalitní horské mléko, sůl a mlékárenské kultury. Věřím, že Liptov Pološtiepok na gril nebude letos chybět na žádné grilovačce.“

K sýrům je zdarma přibalena brusinková nebo švestková omáčka a tak je o dokonalou harmonii chuti postaráno už od samotného výrobce, značky Liptov. V balení najdete 4 kusy pološtiepku (4×60 g) spolu s omáčkou (50 g). Omáčky se ke grilovanému teplému sýru podávají studené, aby spotřebiteli přinesly dokonalý požitek. Balení odpovídá dvěma plnohodnotným porcím.

Na českém trhu je Pološtiepok na gril k dispozici v běžných prodejních sítích. Doporučená maloobchodní cena jednoho 240 g balení (+ 50g omáčka zadarmo) je 99,90 CZK.

Více informací o značce Liptov, stejně tak jako o novince Pološtiepok na gril spolu s bryndzovými recepty, najdete na www.nasliptov.sk a na FB profilu www.facebook.com/nasliptov.