Degustátoři zpečetili kvalitu světlého ležáku Holba Premium a pasovali ho na vítěze největší degustační soutěže Zlatá Pivní pečeť. Ležák z Hanušovic se stal absolutní jedničkou v prestižní kategorii ležáků, do kterých pivovary přihlašují nejlepší piva ze své produkce. Holba si ze soutěže odvezla celkem 5 medailí a zařadila se mezi nejúspěšnější pivovary soutěže.

Holbě Speciál 13, Holbě Kvasničák a Holbě Horské byliny patří stříbrná medaile v příslušných kategoriích a bronz nově zdobí také oblíbenou Holbu polotmavou 11

Ležák Holba Premium přesvědčil degustátory svým mohutným tělem, vyváženou chutí, výborným dojmem po napití a vysokou pitelností. Ocenili také jeho fundament, který dnes piva postrádají, a stejně tak osobitou charakteristiku. „Stále vaříme pivo postaru a jsme na to hrdí. Dodržujeme klasické postupy tradiční výroby a pivu dáváme ty nejlepší suroviny i svoje nadšení. A stejně nadšení jsme také ze získaných medailí, komentuje úspěch ředitel pivovaru Vladimír Zíka.

V Holbě na pivo nespěchají a to se promítá do jeho vlastností. Osobitá charakteristika a jedinečná chuť jsou dílem vybraných lokálních surovin, horské vody a pivovarského fortele.  Holba má vlastní zdroje hlubinné vody z horských pramenů, kterou není zapotřebí nijak upravovat. Důležité je i to, že každé pivo tady vaří na předem danou stupňovitost, takže je jeho ředění vodou předem vyloučeno, stejně jako třeba dobarvování či dosycování oxidem uhličitým. Říz totiž Holba získává přirozeným kvašením na otevřené spilce a pozvolným dozráváním v ležáckém sklepě. Proto nikdy nepřeráží chuť piva, ale naopak dá vyniknout její celkové vyváženosti.

Pivovar Holba ročně prodá na 330 tisíc hl piva u nás i v zahraničí. Export piva se pohybuje kolem 10 procent produkce. K nejoblíbenějším pivům portfolia značky patří Holba Šerák, Holba Premium a Holba Horská 10. Produkce Holby Premium loni dosáhla na 42 000 hl, což představuje meziroční nárůst o 5 procent. Holba je regionální pivo s celorepublikovou distribucí. V Jeseníkách a okolí  je neoblíbenější a nejprodávanější značkou piva.

Zlatou Pivní pečeť každoročně udělují degustátoři nejlepším pivům v rámci degustační soutěže v Českých Budějovicích.  Letos proběhl její 28. ročník a zúčastnilo se ho celkem 250 pivovarů z 20 zemí světa. Jde o největší degustační soutěž u nás s rekordním počtem 1235 degustovaných pivních vzorků, které byly hodnoceny ve 32 kategoriích.

 

Text i foto: iPublucity.eu

Redakce Gastro&Hotel