Národní tým kuchařů a cukrářů České republiky vyhrál nejprestižnější kuchařskou soutěž v Singapuru.

Šestičlenný tým pod vedením kapitána Jana Horkého převedl dokonalé menu

Uspěl v konkurenci několika stovek kuchařů na mezinárodní soutěži FHA Culinary Challenge (FCC). Ta se koná jednou za dva roky v rámci veletrhu asijské gastronomie a hotelů (Food&Hotel Asia), jehož se letos zúčastnilo na 3500 vystavovatelů z téměř osmi desítek zemí. Ve finále porazil světové kuchařské týmy z Taiwanu a Nového Zélandu a za svůj výkon si domů odvezl bronzovou sošku lva, národní symbol Singapuru. Vítězné menu připravoval šestičlenný tým pod vedením kapitána Jana Horkého pro 50 lidí a tříchodové menu muselo být hotové za čtyři hodiny. „Menu obsahovalo lososa a mušle (předkrm), hovězí líčka a hovězí roštěnou (hlavní chod), jahody a kokosové pyré (dezert),“ prozradil kapitán týmu, kuchař Jan Horký. A doplnil, že suroviny dodával organizátor soutěže a dopředu nebyly známy. Na poradu měl kuchařský tým jednu hodinu, v níž musel rozhodnout, jaké menu připraví. „Jsme nadšení, protože tato soutěž je skutečně prestižní. Takovéhle umístění jednoznačně potvrzuje, že česká gastronomie a um českých kuchařů a cukrářů je na špičkové úrovni“, říká manažer týmu Tomáš Popp.

Redakce Gastro&Hotel